МАЙ 22 Новини | ЗвездиОбнови

Дядо Коледа

5 коментара3/5

Мит, предание или истина, образът на дядо Коледа живее в културното наследство на всяка нация.

Дядо Коледа
Свързваме го с детството си, възпитаваме децата си, че съществува, за да ги научим да бъдат добри и така да извоюват сега подаръците си, а на по-късен етап и успехите в живота си.

dqdo koleda.jpgИсторията на белобрадия старец е вековна. Ако проследим корените му в миналото, ще открием, чеСанта Клауз(другото име на дядо Коледа)е комбинация от много на брой и различни легенди, религиозни схващания и митични създания.

В Християнските традиции, образът на Санта Клауз тръгва от епископ Николас от Смирна. Николас живял 4-ти век сл.н.е. За него се знае, че бил изключително богат, щедър и обожавал децата. Често той радвал по-бедните дечица с играчки, които тайно хвърлял през прозорците на домовете им.
По късно православната църква издига Николас в светия, чудотворец. В негова чест е построена и най-старата църква в Русия. Римо-католическата църква възвеличава образа му като защитник на децата и на бедните. По-късно светията е обявен и за покровител на моряците. Шести декември е посветен на чудотворец Св. Николай и днес е сред най-известните Християнски празници – Никулден.


В Протестантските краища на Северна Германия и Великобритания, Св Николай става известен като Татко Коледа. Образът на Св. Николай е пренесен до САЩ от Холандски имигранти и там се възприема прозвището му Санта Клауз или по известно като Дядо Коледа.


През 1773г. за първи път името му се появява в Американската преса като „Св. Клауз“, но известният писател Уошингтън Ървинг е първият, който дава по-подробна информация на американците за холандската версия на образа на Св. Николас. В неговата книга „Историята на Ню Йорк“, публикувана през 1809г., Ървинг разказва как светията се появявал на гърба на кон всяка година в навечерието на 6-ти декември.

Така през 1823г. официалният Холандско – Американския Свети Ник се сдобива с нов, изцяло американизиран образ. Това става в поемата „ Посещение от Свети Николай“ известна още като „Нощта преди Коледа“ от Клемент Кларк Мур.Мур включва в творбата си детайли като имената на елените на стареца и също как той се смее, намига, въздиша и кима. Също разказва как самият Св. Николай, представен като елф, се шмугва през комините.

Малко по-късно, през 1860г до 1880г. образът на дядо Коледа продължава да се моделира в Американската култура.
Илюстраторът Томас Наст изобразява пълничкият дядо Коледа. Освен това, той допълнително разяснява детайли за работилницата на стареца на северния полюс, списъка му с добри и лоши деца,. Той не е представян вече като елф, елфи са само помощниците му. Рудолф, деветият му елен, за първи път се появява в коледните митове през 1939г., в рекламна кампания за „Монтгомъри Уард“.

В Северна Америка вече започва да се сформира и окнчателния образ на дядо Коледа – старец с бяла брада, червено палто и червена шапка с голям бял пюскюл накрая, който на Бъдни вечер напуска дома си и тръгва да раздава подаръци на децата по цял свят. Лети с шейна, теглена от 9 елена, вмъква се през всеки комин, за да остави дарове под елхата или в предварително окачените на камината чорапчета.

dqdo koleda 3.jpgЛогично, децата започват да се интересуват къде живее дядо Коледа. Ражда се легендата, че Санта Клауз живее на Северния полюс, където е разположена и работилницата му. Тъй като елените на дядо Коледа обаче не биха могли въобще да живеят на северния полюс,пресата разкрива, че дядо Коледа всъщност живее в Лапландия.

Така през вековете се ражда, развива и обогатява най-красивата легенда, завинаги запечатана в сърцата ни.Обичаи от цял свят са допринесли за създаването на целия свят на дядо Коледа – неостаряващия, вечния, безсмъртния белобрад старец, който раздава подаръци в Коледната нощ и после уморен се прибира в дома си в Корватунтури – Лапландия. Там той прекарва следващата година в трескаво приготовление за идната Коледа. И така ще е докато ни има нас и докато пораснат децата ни, техните деца и техните деца, и така до края на света.Защото легендата задядо Коледа винаги ще живее в нашия свят, за да прави празника по-добър, по-загадъчен и още по-вълшебен.

Весела Коледа!

17. 12. 2007 / Радостина Пеева

5 коментарaДобави коментар »

I4o

От I4o24.11.2008, 17:28 ч.

аз като бях сам видях в небето шейната на дядо коледа и аз вярвам в дядо коледа.

Виж всички коментари за "Дядо Коледа".

Още от "Звезди"

Guliver / Getty, © БГНЕС /ЕРА

Алисия Викандер - колко струва да си „новата Анджелина“

Новата шведска звезда Алисия Викандер в Холивуд калява волята си с балета и слага маската на хладна премереност, за да преодолее много горчивина и разочарования и да стигне до хитови роли, успявайки да измести дори Анджелина Джоли.

Алисия Викандер - северното сияние

Алисия Викандер - северното сияние

Актрисата Алисия Викандер детронира холивудските секссимволи с интелигентността си

Сн.: Guliver / Getty

Прокобата на звездите

Те имат всичко – слава, пари, любовта и обожанието на милиони фенове по света. Блясъкът обаче невинаги носи само радост. Често цената на успеха е твърде висока и твърде болезнена.