МАЙ 21 Новини | ЗдравеОбнови

Умерен джогинг два-три пъти седмично за дълголетие

0 коментара0/5

Умереният джогинг е най-добър начин за постигане на дълголетие, твърдят датски учени. Изследването е направено сред 5 048 души в добро здравословно състояние, които са били следени от учените в продължение на 12 години.

Умерен джогинг два-три пъти седмично за дълголетие

От тях 1098 са били тичащите за здраве, а 414 - водещите заседнал начин на живот. След анализ на начина на спортуване, учените са констатирали, че сред онези, които тичат слабо, действително има малка смъртност.

Докато и при водещите заседнал живот и при активно практикуващите джогинг смъртността била изравнена. Затова учените препоръчват тичане с умерено темпо и то между един и два и половина часа седмично, разделени поне на три пъти. Това те считат за успешна рецепта за дълголетие.

Вижте също: Защо и как да бягаме правилно

Те предупреждават, че тичането дори с умерено темпо се равнява на интензивни упражнения и натоварване и колкото по-голямо е натоварването толкова по-вреден е този спорт за практикуващия го.

"Ако целта ви е да намалите риска от преждевременна смърт и да удължите продължителността на живота си, трябва тичате за здраве два - три пъти седмично, със слабо до умерено темпо. Всяко по-голямо натоварване би било вредно", съветват учените, осъществили изследването. /АФП /

Още от "Здраве"

Епидемии от нелечими гъбични инфекции заплашват хората

Епидемии от нелечими гъбични инфекции заплашват хората

Неподдаващи се на лечение гъбични заболявания може в скоро време да доведат до епидемия...

Новото огнище на ебола в Конго нараства

Новото огнище на ебола в Конго нараства

Огнището на ебола в Демократична Република Конго се е разпространило в града, заявиха от Световната здравна организация (СЗО). Случилото се засилва притесненията, че заразата може да се промъкне през карантината.

Забраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон

Забраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон

Лондонският кмет Садик Хан планира да забрани рекламата на вредна храна в обществения транспорт, съобщи Би Би Си.