ФЕВ 21 Новини | ЗдравеОбнови

Умерен джогинг два-три пъти седмично за дълголетие

0 коментара0/5

Умереният джогинг е най-добър начин за постигане на дълголетие, твърдят датски учени. Изследването е направено сред 5 048 души в добро здравословно състояние, които са били следени от учените в продължение на 12 години.

Умерен джогинг два-три пъти седмично за дълголетие

От тях 1098 са били тичащите за здраве, а 414 - водещите заседнал начин на живот. След анализ на начина на спортуване, учените са констатирали, че сред онези, които тичат слабо, действително има малка смъртност.

Докато и при водещите заседнал живот и при активно практикуващите джогинг смъртността била изравнена. Затова учените препоръчват тичане с умерено темпо и то между един и два и половина часа седмично, разделени поне на три пъти. Това те считат за успешна рецепта за дълголетие.

Вижте също: Защо и как да бягаме правилно

Те предупреждават, че тичането дори с умерено темпо се равнява на интензивни упражнения и натоварване и колкото по-голямо е натоварването толкова по-вреден е този спорт за практикуващия го.

"Ако целта ви е да намалите риска от преждевременна смърт и да удължите продължителността на живота си, трябва тичате за здраве два - три пъти седмично, със слабо до умерено темпо. Всяко по-голямо натоварване би било вредно", съветват учените, осъществили изследването. /АФП /

Още от "Здраве"

Старческата деменция е заразна

Старческата деменция е заразна

Учени от Лондонския университетски колеж откриха доказателства, че старческата деменция може да се предава чрез хирургическите инструменти.

Плодовите сокове вредят на гладен стомах

Плодовите сокове вредят на гладен стомах

Употребяването на плодове сокове на гладен стомах влияе негативно върху микрофлората на червата

Ниският ръст в детството - риск от инсулти в зряла възраст

Ниският ръст в детството - риск от инсулти в зряла възраст

Хората с нисък раст в детството са изложени на по-голям риск от инсулт в зряла възраст.