ФЕВ 21 Новини | ЗдравеОбнови

Учените потискат разпространението на рака в мишки

От 0 коментара0/5

Аминокиселина, произведена в човешкото тяло или абсорбирана от храната, може да бъде потисната, за да спре разпространението на рак на гърдата при мишки, съобщиха изследователи.

Учените потискат разпространението на рака в мишки

Те се надяват, че откритието може да даде метод за предотвратяване на разпространението на ракови клетки в гърдите на жената да образуват тумори в белите дробове, мозъка, други органи или кости - процес, известен като "метастази", който е най-честата причина за смъртта.

Тестовете с лабораторни мишки разкриха, че съединението, наречено аспарагин, може да бъде ключов фактор за разпространението на рака на гърдата, твърдят изследователите.

Аминокиселината - изграждащ блок от протеини - може да се произвежда от всяка клетка в човешкото тяло, включително ракови клетки, или да се абсорбира от храни като говеждо месо, млечни продукти, птици, морски дарове, аспержи и соя.

При проучвания при мишки "можем да намалим метастазите, като променим способността на туморните клетки да произвеждат аспарагин, като лекуваме мишки с лекарство, което намалява наличието на аспарагин в организма или чрез елиминиране на аспарагина от храненето", казва Грег Ханън от Института за ракови изследвания в Кеймбридж.

Той е водещият автор на проучване, публикувано в научното списание Nature.

Чрез намаляване на аспарагина в диетата на мишките метастазите са намалели наполовина, каза Ханън пред АФП.

И когато се комбинира с други методи за ограничаване на аспарагина, метастазите бяха намалени с около 20 пъти, каза той. 

Още от "Здраве"

Старческата деменция е заразна

Старческата деменция е заразна

Учени от Лондонския университетски колеж откриха доказателства, че старческата деменция може да се предава чрез хирургическите инструменти.

Плодовите сокове вредят на гладен стомах

Плодовите сокове вредят на гладен стомах

Употребяването на плодове сокове на гладен стомах влияе негативно върху микрофлората на червата

Ниският ръст в детството - риск от инсулти в зряла възраст

Ниският ръст в детството - риск от инсулти в зряла възраст

Хората с нисък раст в детството са изложени на по-голям риск от инсулт в зряла възраст.