МАЙ 21 Новини | ЗдравеОбнови

Учените потискат разпространението на рака в мишки

От 0 коментара0/5

Аминокиселина, произведена в човешкото тяло или абсорбирана от храната, може да бъде потисната, за да спре разпространението на рак на гърдата при мишки, съобщиха изследователи.

Учените потискат разпространението на рака в мишки

Те се надяват, че откритието може да даде метод за предотвратяване на разпространението на ракови клетки в гърдите на жената да образуват тумори в белите дробове, мозъка, други органи или кости - процес, известен като "метастази", който е най-честата причина за смъртта.

Тестовете с лабораторни мишки разкриха, че съединението, наречено аспарагин, може да бъде ключов фактор за разпространението на рака на гърдата, твърдят изследователите.

Аминокиселината - изграждащ блок от протеини - може да се произвежда от всяка клетка в човешкото тяло, включително ракови клетки, или да се абсорбира от храни като говеждо месо, млечни продукти, птици, морски дарове, аспержи и соя.

При проучвания при мишки "можем да намалим метастазите, като променим способността на туморните клетки да произвеждат аспарагин, като лекуваме мишки с лекарство, което намалява наличието на аспарагин в организма или чрез елиминиране на аспарагина от храненето", казва Грег Ханън от Института за ракови изследвания в Кеймбридж.

Той е водещият автор на проучване, публикувано в научното списание Nature.

Чрез намаляване на аспарагина в диетата на мишките метастазите са намалели наполовина, каза Ханън пред АФП.

И когато се комбинира с други методи за ограничаване на аспарагина, метастазите бяха намалени с около 20 пъти, каза той. 

Още от "Здраве"

Епидемии от нелечими гъбични инфекции заплашват хората

Епидемии от нелечими гъбични инфекции заплашват хората

Неподдаващи се на лечение гъбични заболявания може в скоро време да доведат до епидемия...

Новото огнище на ебола в Конго нараства

Новото огнище на ебола в Конго нараства

Огнището на ебола в Демократична Република Конго се е разпространило в града, заявиха от Световната здравна организация (СЗО). Случилото се засилва притесненията, че заразата може да се промъкне през карантината.

Забраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон

Забраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон

Лондонският кмет Садик Хан планира да забрани рекламата на вредна храна в обществения транспорт, съобщи Би Би Си.