ЮЛИ 16 Новини | ЗдравеОбнови

Световен ден за противодействие на шизофренията

От 0 коментара0/5

На 11 април светът отбелязва ден за борба с шизофренията, припомнят от Александровска болница (УМБАЛ "Александровска"ЕАД) в София.

Световен ден за противодействие на шизофренията
 © Архив

Шизофренията е сериозно психично заболяване, при което тежко страдат емоциите, волята и мисленето. Болестта засяга 1% от общата популация и е определена като социално значима, тъй като започва в ранна възраст, засяга когнитивно-познавателните функции и води до сериозни нарушения в социалната реализация на индивида. Най-често началото на заболяването е в периода между 18 и 35 години и засяга по-често жените.

Милиони хора по света живеят с тази диагноза, заедно с тях страдат и семействата им. В психиатричната клиника на „Александровска“ те са около 25% от общия брой преминали болни. Всички пациенти участват в цялостна програма за подобряване на здравето и качеството им на живот, която включва медикаментозна терапия и психосоциална рехабилитация.

Важна част от нея са психообучителните модули, социален и литературен клуб, терапия с музика и занимания в арт ателието. От тази година са въведени часове по краткосрочна терапия и научнопопулярен клуб.

С помощта на сдружение „Цветен ден“ екипът на клиниката ще реализира проект за трудова рехабилитация на болните, които ще спомогнат за разкрасяване на зелените площи и оформяне на еко кът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Шизофренията не е само една болест >>>

Екипът на клиниката традиционно организира събития и кани музиканти, писатели, творци от всички сфери, които подкрепят борбата срещу стигмата и стоят зад идеята за по-осмислен и по-красив живот на психично болните хора.

На 11 април от 11:00 ч. в "Александровска" ще бъдат музикантите Алекс Линарес, Веселин Веселинов - Еко и Милен Кукошаров с латиноритми, казват от болницата. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Чаша вода преди сън ни прави по-щастливи

Чаша вода преди сън ни прави по-щастливи

Водата е течност, която е много важна за здравето и благополучието...

Шест кафета дневно спасяват от преждевременна смърт

Шест кафета дневно спасяват от преждевременна смърт

Американски учени са установили, че шест чаши кафе на ден...

Аржентина използва тангото и за лечение

Аржентина използва тангото и за лечение

В психиатричната болница „Борда” в Буенос Айрес всекидневието на пациентите се променя, щом зазвучи ритъмът на класическия за страната танц танго.