ЮНИ 22 Новини | ЗдравеОбнови

Спирулината – наистина ли е полезна?

0 коментара0/5

Спирулината е изключително богата на гама-линоленова киселина, която се съдържа в майчиното мляко и затова е наричана „майчиното мляко на Земята“.

Спирулината – наистина ли е полезна?
 © Сн.: iStock.com

Спирулината е изключително богата на гама-линоленова киселина, която се съдържа в майчиното мляко и затова е наричана „майчиното мляко на Земята“. Отличен източник на белтъчини (около 70%), на витамините А, В1, В2, В6, Е и К, минералите желязо, магнезий, калций, фосфор, йод, селен, манган и цинк , полизахариди, антиоксиданти, нуклеинови киселини, хлорофил, соли и други жизненоважни хранителни вещества.

Спирулината е един от най-богатите естествени източници на антиоксиданти, съдържа 25 пъти повече провитамин А от суровите моркови, 50 пъти повече органично желязо от суровия спанак, 3 пъти повече витамин Е от суровия пшеничен зародиш и 3 пъти повече протеини от червеното месо, рибата и пилето.

►6 храни, растителни източници на протеин>>>

 

  • Спирулината има естествен сладък вкус, който се дължи на комплексната захар - рамноза, която много лесно се преразпределя и намалява нивото на инсулина.

Хранителният състав от протеини и полезни аминокиселини на спирулината не е под съмнение, но нито едно научно изследване не доказва терапевтичните й свойства.

Всъщност спирулината се предлага в различни форми, като голяма част от тях претърпяват солидна преработка. В някои мостри, анализирани от британски специалисти, са открити следи от цианотоксини, олово, алуминий и арсен.

Все пак се смята, че консумацията в малки количества не представлява никаква опасност за здравето.

 

 

Още за: спирулина

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Спирулината – наистина ли е полезна?".

Още от "Здраве"

Как да се храним, за да облекчим менструалните болки?

Как да се храним, за да облекчим менструалните болки?

Голяма част от жените имат болки преди и в началото на месечния си цикъл. Често болката пречи на ежедневието и се отразява неприятно на свободното време. Ако сте от хората, които не искат да третират проблема с медикаменти, опитайте да промените храненето и да видите дали това ви помага.

Учени: Причините за мигрената се крият в кръвоносната система

Учени: Причините за мигрената се крият в кръвоносната система

Според учени причините за мигрената се крият в кръвоносната система....

Канелата защитава организма от затлъстяване

Канелата защитава организма от затлъстяване

Консумацията на канела може да защити организма от затлъстяване, диабет и инсулинова недостатъчност. Това заявиха учени от САЩ и Турция на среща на Американската кардиологична асоциация в Минеаполис.