ФЕВ 21 Новини | ЗдравеОбнови

Разтопяването на северните ледове крие живачен ужас

0 коментара0/5

Във смятаните досега за вечно замръзнали ледове на Северното полукълбо са се натрупали 739 милиона килограма живак. Разтопяването на тези ледници може да се превърне в катастрофа, смятат американски геолози.

Разтопяването на северните ледове крие живачен ужас
 © Архив

Хилядолетия наред живакът се натрупва във ледовете заедно с органичните вещества от почвата. Учените са изследвали 13 проби от лед, взети в Аляска между 2004 и 2012 година, и ги сравнили с 11 хиляди проби от тундрови почви, събрани на други места по света.

Анализът показва, че в замръзналите пространства на север живакът е 10 пъти повече, отколкото е добило човечеството през последните 30 години.

Според учените разтопяването на ледниците, предизвикано от глобалното затопляне, може да доведе до катастрофа. Освободеният метал се превръща в метилживак, който е токсично съединение и може да порази централната нервна система.

Метилживакът е преобладаващата форма на живак в риба и други морски храни и е особено токсичен за развитието на нервната система, включително и мозъка.

Изследвания на ролята на метилживака показват, че благоприятните ефекти, свързани с наличието на омега-3 мастни киселини в рибата може да доведе до подценяване на потенциалните неблагоприятни ефекти от метилживака в нея.

Живакът е метал, който се отделя в околната среда от два източника: природен и в резултат на човешката дейност. Освен като елемент, живакът може да се срещне като неорганичен живак и като органичен живак. Метилживакът (MeHg) е най-честата форма на органичен живак в хранителната верига. /БГНЕС, РИА-Новости/

Още от "Здраве"

Старческата деменция е заразна

Старческата деменция е заразна

Учени от Лондонския университетски колеж откриха доказателства, че старческата деменция може да се предава чрез хирургическите инструменти.

Плодовите сокове вредят на гладен стомах

Плодовите сокове вредят на гладен стомах

Употребяването на плодове сокове на гладен стомах влияе негативно върху микрофлората на червата

Ниският ръст в детството - риск от инсулти в зряла възраст

Ниският ръст в детството - риск от инсулти в зряла възраст

Хората с нисък раст в детството са изложени на по-голям риск от инсулт в зряла възраст.