МАЙ 21 Новини | ЗдравеОбнови

Разтопяването на северните ледове крие живачен ужас

0 коментара0/5

Във смятаните досега за вечно замръзнали ледове на Северното полукълбо са се натрупали 739 милиона килограма живак. Разтопяването на тези ледници може да се превърне в катастрофа, смятат американски геолози.

Разтопяването на северните ледове крие живачен ужас
 © Архив

Хилядолетия наред живакът се натрупва във ледовете заедно с органичните вещества от почвата. Учените са изследвали 13 проби от лед, взети в Аляска между 2004 и 2012 година, и ги сравнили с 11 хиляди проби от тундрови почви, събрани на други места по света.

Анализът показва, че в замръзналите пространства на север живакът е 10 пъти повече, отколкото е добило човечеството през последните 30 години.

Според учените разтопяването на ледниците, предизвикано от глобалното затопляне, може да доведе до катастрофа. Освободеният метал се превръща в метилживак, който е токсично съединение и може да порази централната нервна система.

Метилживакът е преобладаващата форма на живак в риба и други морски храни и е особено токсичен за развитието на нервната система, включително и мозъка.

Изследвания на ролята на метилживака показват, че благоприятните ефекти, свързани с наличието на омега-3 мастни киселини в рибата може да доведе до подценяване на потенциалните неблагоприятни ефекти от метилживака в нея.

Живакът е метал, който се отделя в околната среда от два източника: природен и в резултат на човешката дейност. Освен като елемент, живакът може да се срещне като неорганичен живак и като органичен живак. Метилживакът (MeHg) е най-честата форма на органичен живак в хранителната верига. /БГНЕС, РИА-Новости/

Още от "Здраве"

Епидемии от нелечими гъбични инфекции заплашват хората

Епидемии от нелечими гъбични инфекции заплашват хората

Неподдаващи се на лечение гъбични заболявания може в скоро време да доведат до епидемия...

Новото огнище на ебола в Конго нараства

Новото огнище на ебола в Конго нараства

Огнището на ебола в Демократична Република Конго се е разпространило в града, заявиха от Световната здравна организация (СЗО). Случилото се засилва притесненията, че заразата може да се промъкне през карантината.

Забраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон

Забраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон

Лондонският кмет Садик Хан планира да забрани рекламата на вредна храна в обществения транспорт, съобщи Би Би Си.