МАЙ 21 Новини | ЗдравеОбнови

Изясниха защо ракът по-често атакува по-възрастните

0 коментара0/5

Отслабването на имунната система се оказа една от главните причини за това, че възрастните хора по-често страдат от рак, отколкото децата и младите хора. Това става ясно от статия, публикувана в списание PNAS и цитирано от РИА-Новости.

Изясниха защо ракът по-често атакува по-възрастните
 © Архив

"Засега е все още рано да се говори за това, но ако сме прави, тогава ще се окаже, че ракът трябва да се лекува не така, както се прави това днес.

Сега всички усилия са насочени към изучаването на мутациите и борбата с тях.

Ние на казваме, че те не предизвикват рак, но си задаваме въпроса дали може натрупването им само по себе си да увеличи вероятността от появата на тумор с увеличаването на възрастта?“, разказва Тиан Нюман (Thean Newman) от Университета в Дънди, Шотландия.

Ракът се смята сега за една от главните причини за смъртността в развитите страни и като негова главна особеност може да се посочи, че честотата на развитието му се увеличава през старостта.

Както предполагат учените, това е свързано с две неща – първото е влошаването на способността на организма да „поправя“ разкъсванията в ДНК при настъпването на старостта и второто – натрупването на броя на потенциално опасните, но не фатални, мутации в генома.

Нюман и нейните колеги предполагат, че натрупването на мутации в клетките не е главната причина за по-честата поява на рака при възрастните като обръща внимание на едно обикновено явление, свързано с остаряването на тялото на човека.

Шотландските биолози забелязали, че в телата на хората и на всички останали млекопитаещи присъства орган, чиято работа непрекъснато се влошава от момента на раждането. Тимусът е особена жлеза, където се раждат и се обучават главните диригенти на имунната система - т.нар. Т – клетки.

Т-клетките играят ключове роля в разпознаването на различните заплахи към организма, сред които са вирусите, бактериите и раковите клетки и „насъскването“ на останалите имунни телца срещу тях.

Като правило броят на тези клетки плавно намалява с увеличаването на възрастта, включително и заради това, че размерът на тимуса постоянно намалява и той обраства със съединителна тъкан и мазнини.

Добави описание

По тази причина, както смятат биолозите днес, възрастните животни и хора са по-податливи на атаки на микроби и вируси, отколкото младите им роднини.

Тази мисъл навела екипа на Нюман към идеята, че намаляването на размера на тимуса и броя на Т-клетките може да действа по аналогичен начин и върху вероятността от развиване на раково заболяване. За да проверят тази хипотеза учените създали математически модел, който описва как имунните клетки си взаимодействат с единични ракови клетки, способни да се превърнат в тумор.

В рамките на този модел раковите клетки се появявали вътре в организма с фиксирана скорост, която не зависела от възрастта на индивида.

Вероятността те да оцелеят, на свой ред, зависи пряко от това колко често се срещат с имунните клетки. Използвайки това учените пресметнали вероятността раковите клетки да оцелеят в младо и във възрастно тяло и сравнили числата с резултатите от действителността.

Както се оказало подобна идея много по-добре съвпада с реалните данни, отколкото аналогичните прогнози, получени с помощта на класическия „мутационен“ модел Например, идеята на Нюман и на колегите ѝ може да обясни защо възрстните мъже по-често страдат от рак, отколкото жените – техният имунитет отслабва по-бързо, както и много други странности в развитието на някои редки видове тумори.

Според биолозите всичко това говори, че за ефективна борба с рака трябва не само да се потиска развитието на опасни мутации, но и да се стимулира работата на тимуса и на цялата имунна система. Идеята може да се провери, както заключават Нюман и колегите ѝ, като се присади тимус от младо опитно животно във възрастно тяло и да се изучи влиянието върху шансовете на възрастния индивид.

Всичко това, според биолозите, говори, че за ефективна борба с рака е нужно не само да се потиска развитието на опасните мутации, но и да се стимулира работата на тимуса и цялата имунна система. /РИА-Новости/

Още от "Здраве"

Епидемии от нелечими гъбични инфекции заплашват хората

Епидемии от нелечими гъбични инфекции заплашват хората

Неподдаващи се на лечение гъбични заболявания може в скоро време да доведат до епидемия...

Новото огнище на ебола в Конго нараства

Новото огнище на ебола в Конго нараства

Огнището на ебола в Демократична Република Конго се е разпространило в града, заявиха от Световната здравна организация (СЗО). Случилото се засилва притесненията, че заразата може да се промъкне през карантината.

Забраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон

Забраняват рекламата на вредна храна в транспорта на Лондон

Лондонският кмет Садик Хан планира да забрани рекламата на вредна храна в обществения транспорт, съобщи Би Би Си.