ЮНИ 19 Новини | ЗдравеОбнови

Две експериментални ваксини срещу ебола са на път да бъдат одобрени

От 0 коментара0/5

Две експериментални ваксини срещу вируса на хеморагичната треска ебола са се оказали обещаващи за превенция на опасната болест поне в рамките на една година.

Две експериментални ваксини срещу ебола са на път да бъдат одобрени

Това сочат резултатите от клинични изследвания, публикувани в „Ню Ингланд джърнъл ъф медисин“. Изследванията са направени върху 1 500 души в Монровия, Либерия. Участниците в тях са получили ваксина, която е в процес на тестване, или плацебо.

Първата ваксина 5370747 е създадена от канадски учени по инициатива на канадското правителство и лиценз за нея в момента имат фармацевтичните компании Merck, Sharp и Dohme Corporation. Втората ваксина срещу Ебола, cAd3-EBOZ, е разработена от Центъра за изследвания върху ваксините на Американския институт за алергии и инфекциозни заболявания (NIAID) и фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. След един месец 84% от пациентите, ваксинирани с rVSV-ZEBOV са развили антитела. Година по-късно 80% от тях все още са с имунитет срещу ебола.

При втората експериментална ваксина cAd3-EBOZ, 71% са развили антитела след един месец, а 64% в края на едногодишния тестов период все още са защитени.

Ваксините са показали леки странични ефекти при някои от пациентите като главоболие, мускулни болки и умора.

Епидемията ебола уби повече от 11 000 души в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне между края на 2013 и 2016 г. В момента в процес на разработване са около 15 ваксини срещу силно заразния вирус. Според експерти още до началото на 2018 г. ще бъдат одобрени първите ваксини в рамките на ускорена процедура. 

Още от "Здраве"

СЗО: Видеоигрите пристрастяват като кокаина или хазарта

СЗО: Видеоигрите пристрастяват като кокаина или хазарта

Видеогрите могат да водят до пристрастяване по същия начин, по който става с кокаина или хазарта

Червеният лук кара раковите клетки да се самоизтребват

Червеният лук кара раковите клетки да се самоизтребват

В борбата с рака учените залагат на червения лук заради уникалния му състав.

Спирулината – наистина ли е полезна?

Спирулината – наистина ли е полезна?

Спирулината е изключително богата на гама-линоленова киселина, която се съдържа в майчиното мляко и затова е наричана „майчиното мляко на Земята“.