ФЕВ 21 Новини | ЗдравеОбнови

Две експериментални ваксини срещу ебола са на път да бъдат одобрени

От 0 коментара0/5

Две експериментални ваксини срещу вируса на хеморагичната треска ебола са се оказали обещаващи за превенция на опасната болест поне в рамките на една година.

Две експериментални ваксини срещу ебола са на път да бъдат одобрени

Това сочат резултатите от клинични изследвания, публикувани в „Ню Ингланд джърнъл ъф медисин“. Изследванията са направени върху 1 500 души в Монровия, Либерия. Участниците в тях са получили ваксина, която е в процес на тестване, или плацебо.

Първата ваксина 5370747 е създадена от канадски учени по инициатива на канадското правителство и лиценз за нея в момента имат фармацевтичните компании Merck, Sharp и Dohme Corporation. Втората ваксина срещу Ебола, cAd3-EBOZ, е разработена от Центъра за изследвания върху ваксините на Американския институт за алергии и инфекциозни заболявания (NIAID) и фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. След един месец 84% от пациентите, ваксинирани с rVSV-ZEBOV са развили антитела. Година по-късно 80% от тях все още са с имунитет срещу ебола.

При втората експериментална ваксина cAd3-EBOZ, 71% са развили антитела след един месец, а 64% в края на едногодишния тестов период все още са защитени.

Ваксините са показали леки странични ефекти при някои от пациентите като главоболие, мускулни болки и умора.

Епидемията ебола уби повече от 11 000 души в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне между края на 2013 и 2016 г. В момента в процес на разработване са около 15 ваксини срещу силно заразния вирус. Според експерти още до началото на 2018 г. ще бъдат одобрени първите ваксини в рамките на ускорена процедура. 

Още от "Здраве"

Старческата деменция е заразна

Старческата деменция е заразна

Учени от Лондонския университетски колеж откриха доказателства, че старческата деменция може да се предава чрез хирургическите инструменти.

Плодовите сокове вредят на гладен стомах

Плодовите сокове вредят на гладен стомах

Употребяването на плодове сокове на гладен стомах влияе негативно върху микрофлората на червата

Ниският ръст в детството - риск от инсулти в зряла възраст

Ниският ръст в детството - риск от инсулти в зряла възраст

Хората с нисък раст в детството са изложени на по-голям риск от инсулт в зряла възраст.