ЮНИ 22 Новини | ЗдравеОбнови

До каква ръзраст е необходима цитонамазката?

0 коментара0/5

На каква възраст може да се спре цитонамазката?

До каква ръзраст е необходима цитонамазката?
 © Сн.: iStock.com

Като общо правило, счита се, че тя не е вече чак толкова необходима след навършване на 65 години.

След тази възраст рискът да се развие рак на маточната шийка значително намалява.

Но все пак имайте едно наум – този риск не изчезва съвсем!   

Какво представлява рак на шийката на матката?

Ракът е заболяване, при което определени клетки от организма не функционират правилно – започват да променят своята структура и да се делят неконтролируемо. Точно това се случва и с рака на шийката на матката. Постепенно раковите клетки образуват тумор, който най-често е злокачествен.

Каква е най-честата причина за рак на шийката на матката?

Най-честата причина е заразата с Човешкия Папилома вирус (95-99.7% от случаите). Доказана е връзката между сексуалния живот на жените и заразяването с този вирус.
Сред рисковите групи са жените, които започват сексуалния си живот рано и тези, които имат безразборни полови контакти. Причина за развитие на рак на шийката на матката може да бъде инфекция от други предавани по полов път микроорганизми и отслабена имунна система, която да позволи по-лесното заразяване. Има изследвания, които твърдят, че има връзка между оралните контрацептиви и риска да се разболеем от този вид рак.

Какви са симптомите на рака на шийката на матката?
За съжаление, както повечето видове рак, този на шийката на матката няма симптоми, когато е в ранен стадий.Когато вече напредне, се наблюдават следните нехарактерни симптоми:

  • болка в долната част на корема.
  • болка при полов акт.
  • кръвотечение между отделните менструации или по-продължителна и обилна менструация.

Когато вече ракът има метастази (разсейки), са възможни смущения в органите, където се е разпространил.

Именно поради липсата на симптоми в начален стадий и поради неспецифичните признаци, когато вече е напреднал, трябва да се правят задължителни, профилактични прегледи за улавяне на болестта навреме.

  • Най-важният фактор за пълното излекуване на рака на шийката на матката е навременното откриване. Имайте предвид, че ако се открие в ранен стадий, този вид рак е напълно лечим и жената може да продължи пълноценния си живот.   

Още от "Здраве"

Как да се храним, за да облекчим менструалните болки?

Как да се храним, за да облекчим менструалните болки?

Голяма част от жените имат болки преди и в началото на месечния си цикъл. Често болката пречи на ежедневието и се отразява неприятно на свободното време. Ако сте от хората, които не искат да третират проблема с медикаменти, опитайте да промените храненето и да видите дали това ви помага.

Учени: Причините за мигрената се крият в кръвоносната система

Учени: Причините за мигрената се крият в кръвоносната система

Според учени причините за мигрената се крият в кръвоносната система....

Канелата защитава организма от затлъстяване

Канелата защитава организма от затлъстяване

Консумацията на канела може да защити организма от затлъстяване, диабет и инсулинова недостатъчност. Това заявиха учени от САЩ и Турция на среща на Американската кардиологична асоциация в Минеаполис.