МАЙ 21 Новини | СвятОбнови

В Техеран арестуваха 29 жени заради свалени забрадки

0 коментара0/5

В Техеран полицаи арестуваха 29 жени за това, че се появили на публично място със свалени забрадки

В Техеран арестуваха 29 жени заради свалени забрадки
 © Сн.: iStock.com

В Техеран полицаи арестуваха 29 жени за това, че се появили на публично място със свалени забрадки в знак на протест срещу нормите за облекло, които са в сила в страната след ислямската революция през 1979 г.

Арестуваните бяха обвинени в престъпления, свързани с обществения ред, и бяха насочени към прокуратурата, съобщиха агенциите на Фарс, ИЛНА и Тасим, без да дават повече обяснения.

Главният прокурор Мохамед Джафар Монтазери омаловажи засилващите се протести в сряда, заявявайки, че те са "тривиални" и "детински" действия, евентуално подбудени от чужденци.

Той беше запитан за жена, задържана по-рано тази седмица, защото стояла на оживена улица без задължителната забрадка.

Безпрецедентните снимки на най-малко 11 жени, протестиращи по същия начин, бяха широко разпространени в социалните мрежи.

Изтъкнат адвокат по човешките права заяви пред АФП във вторник, че една от задържаните жени е била пусната под гаранция от 100 000 долара.

Монтазери каза, че тези пренебрегващи „правилата на хиджаба“ - които изискват забрадки и скромно облекло - трябва да са били насърчавани от външни лица.

Но дори религиозните консервативни иранци изразиха подкрепата си за протестите, като мнозина казаха, че религиозните правила трябва да бъдат личен избор.

В Туитър в сряда бяха разпространени две снимки, показващи жени в традиционните черни роби чадор, стоящи до пощенски кутии, с плакати, подкрепящи свободата на избор за жените.

На единия плакат пишеше: "Обичам хиджаба, но аз съм против задължителния хиджаб".

Жените все по-често пренебрегват правилата за облекло в ислямската република през последните години и често оставят забрадките им да падат на врата.

Моралната полиция навремето строго прилагаше правилата, но е много по-рядко срещана, откакто президентът Хасан Рухани дойде на власт през 2013 г., обещавайки по-големи граждански свободи.

Протестите изглежда отразяват онзи на жена, която стоеше в оживената улица "Енгелаб" (революция) в Техеран през декември без забрадка и размахваше бял шал на пръчка.

Според съобщенията тя е била задържана в продължение на почти месец./АФП

Още за: забрадки

Още от "Свят"

Кейт Мидълтън роди момче

Кейт Мидълтън роди момче

Съпругата на принц Уилям Кейт е родила момче, съобщиха от двореца Кенсингтън.

Глухо и полусляпо куче пази цяла нощ 3-годишно дете в пущинака в Австралия

Глухо и полусляпо куче пази цяла нощ 3-годишно дете в пущинака в Австралия

Глухо и полусляпо куче, което през нощта пазило изгубено 3-годишно момиче на сигурно място в австралийски пущинаци

Диджеят Avicii почина на 28 години

Диджеят Avicii почина на 28 години

На 28 г. почина един от най-известните диджеи в света Авичи.