АПР 21 Новини | СвятОбнови

Страните от ЕС отказват да финансират сделката с Турция за мигрантите

От 0 коментара0/5

Редица страни от Европейския съюз отказват да участват в по-нататъшното финансиране на сделката за мигрантите с Турция.

Страните от ЕС отказват да финансират сделката с Турция за мигрантите
 © Сн.: iStock.com

Редица страни от Европейския съюз отказват да участват в по-нататъшното финансиране на сделката за мигрантите с Турция. Това съобщи „Дер Шпигел“, позовавайки се на собствени източници в Брюксел.

Една трета от първия транш в размер на 3 милиарда евро, предоставен на Турция, беше платен от бюджета на ЕС, а останалите две трети от страните-членки. Делът на всяка страна беше определен съобразно нейния БВП. Германия плати най-голямата сметка – 500 милиона евро.

В писмо до Еврокомисията Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия настояха останалите 3 милиарда евро да бъдат платени от бюджета на ЕС, съобщава изданието. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е против това.

Представителят на германското правителство на закрито заседание на ЕК през юни 2017 г. е настоял ЕС да отпусне втория транш само, след като Анкара осъществи всички проекти, които са договорени с нея за мигрантите. Евросредствата трябва да се използват за строителството на училища и болници в Турция. Но от 26 съгласувани проекта по-малко от половината са реализирани, а някои още не са започнати.

Европейските държави също така се оплакват от непрозрачното финансиране на споразумението. На заседание в Брюксел през ноември миналата година германският представител е искал да научи с какви средства ЕК финансира сделката за мигрантите. Представителят на Еврокомисията Мацей Поповски не е успял да отговори на този въпрос. В резултат представителите на редица страни от ЕС са заявили, че въпросът за отпускането на средствата ще се решава само, след като ЕК представи отчет за разходваните пари. /БГНЕС

Още от "Свят"

Диджеят Avicii почина на 28 години

Диджеят Avicii почина на 28 години

На 28 г. почина един от най-известните диджеи в света Авичи.

Големият бариерен риф умира

Големият бариерен риф умира

Големият бариерен риф страда от "катастрофално измиране на коралите" вследствие на продължителната гореща вълна през 2016 г., се съобщава в доклад.

Съучастник в убийство се опитва да съживи жертвата около час

Съучастник в убийство се опитва да съживи жертвата около час

Човек, обвинен в убийството на бавачка в Лондон, заяви, че се е опитал да съживи мъртвата жена преди да изгори тялото й.