МАЙ 21 Новини | СвятОбнови

Как бездомник от Париж стана звезда в Twitter

0 коментара0/5

Френски бездомен мъж стана сензация в социалните медии като събра почти 20 000 последователи в Туитър с разказите си какво е да живееш из главните улици на Париж.

Как бездомник от Париж стана звезда в Twitter
 © Guliver / Getty

Кристиан Паж, който е бил оберкелнер в скъп ресторант в луксозния столичен квартал Мадлен, остава без дом след развод, който го хвърля в депресия.

45-годишнишят мъж, роден в западното парижко предградие Версай, където са живели френските крале, си спомня, че е сервирал на бившия нападател от „Пари Сен Жермен” Златан Ибрахимович и на шампиона по тенис Рафаел Надал.

Но един ден открива, че „повече не е в състояние да се усмихва на хората” и подава заявление за напускане.

Принуден да живее с 545 евро на месец от социални помощи, скоро не може да си плаща наема и през април 2015 трябва да освободи жилището си.

Днес негов дом е улицата, където, въоръжен със стар смартфон с напукан екран, пише текстове в Туитър, в които осъжда празните обещания на политиците и призовава да се помага на хората, които нямат покрив над главата си.

Взема отношение и по мерките на властите за борба със скитничеството.
На Коледа Паж публикува снимка на металните заграждения, поставени от градските власти около отдушник с топъл въздух в Северозападен Париж, използван от бездомници, за да се постоплят.

Съобщението му беше споделено над 2000 пъти и накара властите да премахнат решетките – малка победа за бездомник, който се появи по първите страници на медиите, а последователите му в Туитър се увеличиха до 19 500 и Паж получи няколко искания за интервю.

Първият му пробив в социалните медии е отпреди година, когато Паж писа, че бил събуден от общински служител по чистотата, който го облял със студена вода от маркуч.

Въпреки че тогава имал едва 6 последователи в Туитър, съобщението му привлече вниманието на кметицата от Социалистическата партия Ан Идалго, която се извини и му осигури нов спален чувал.

„Туитър не е оръжие, но е мощен”, каза Паж, който се описва като „Скитник 2.0” и се облича изцяло в черно като рокер, носи конска опашка и червена кърпа за глава бандана, в интервю за АФП, дадено на пейка в Париж.

Освен за условията по улиците, Паж използва Туитър и за да търси помощ, предпочитайки „ да просиш 2.0” пред това, което нарича „унинието” на традиционната просия по улиците.
И това върши работа.
По време на коледните и новогодишните празници щедър благодетел му оставя ключовете от апартамента си в Париж, получава и дарения от дрехи и обувки, които споделя с други бездомни.

Но преди всичко останало, писането в Туитър „му дава усещането, че е жив”.

„Сутрин ми казват „Добро утро, Кристиан”, а вечер „Лека нощ”. Звучи глупаво, но тези малки съобщения ме трогват”, казва мъжът, който говори тихо и има 15-годишен син, а зачервеното лице свидетелства какво причинява студът.

Въпреки че славата му расте, Паж, който ползва мобилен телефон с връзка с интернет, няма амбиция да стане говорител на около 143-те хиляди бездомници във Франция.

„Ще се радвам, ако съобщенията ми бъдат четени. Това може да означава сандвич за бездомен човек на другия край на Франция”, казва парижанинът, който се изказва язвително за работата на благотворителните организации и ги нарича „супермаркети на мизерията”, защото не правят достатъчно за бездомните.
В личен план е оптимист, че ще се махне от улицата.
„Всичко е възможно. След като напоследък съм без късмет, трябва да играя на лотария”. /АФП

Още за: бездомник

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как бездомник от Париж стана звезда в Twitter".

Още от "Свят"

Кейт Мидълтън роди момче

Кейт Мидълтън роди момче

Съпругата на принц Уилям Кейт е родила момче, съобщиха от двореца Кенсингтън.

Глухо и полусляпо куче пази цяла нощ 3-годишно дете в пущинака в Австралия

Глухо и полусляпо куче пази цяла нощ 3-годишно дете в пущинака в Австралия

Глухо и полусляпо куче, което през нощта пазило изгубено 3-годишно момиче на сигурно място в австралийски пущинаци

Диджеят Avicii почина на 28 години

Диджеят Avicii почина на 28 години

На 28 г. почина един от най-известните диджеи в света Авичи.