ЮЛИ 16 Новини | Тема на седмицатаОбнови

С брак или без брак?

3 коментара0/5

Ние ви даваме фактите, плюсовете и минусите, а вие сами преценете накъде да наклоните везните...

С брак или без брак?

Днес стана много модерно не само млади момичета, но и жени на 30, 40 и повече години да застават пред този избор. Разбира се – всичко е в наши ръце. Никой не може да ни принуди при взимането на това важно решение.

Ние ви даваме фактите, плюсовете и минусите, а вие сами преценете накъде да наклоните везните...

 

Съжителството без брак

Плюсове: Прекрасен начин за начало на отношенията – дава възможност на двамата да се опознаят взаимно и да открият малките компромиси, които трябва да направят, за да си паснат. Този вариант дава възможност да се избегнат стереотипите от типа „жената - пазителка на дома, и мъжът – ловец, който се грижи за прехраната“.

И още един плюс: при необвързаното съжителство и двамата се чувстват свободно, но и много се ценят взаимно.

 

 

Минуси: Преди всичко – юридическите тънкости. По закон собствеността, придобита преди сватбата (за такъв се приема и периодът на неофициално съжителство), принадлежи на собственика й, но не и на неговата „половинка“.  Да допуснем, че заедно сте спестявали за плазмен телевизор,  кола, апартамент.  Ако в един момент решите да се разделите, съвместната ви собственост ще се раздели според това на чие име сте правили покупката. И няма как да докажете, че са вложени общи пари.

И накрая – психологическият момент. Много хора твърдят, че подписът в гражданското няма никакво значение. Но реално без него отговорността пред партньора е много по-малка, отколкото при официалното оформяне на отношенията. И това в по-голяма степен се отнася до мъжете:

статистиката показва, че 70% от мъжете, които живеят без брак, се смятат за свободни и независими, а 90% от жените в същото положение казват точно обратното - че са омъжени.

 

С брак

Плюсове: Всичко вече е прави от името на „нас“, „ние“, а това звучи по-силно и по-солидно. Вече не се чувствате самотна – винаги има с кого да побъбрите, да споделите, да гледате филм, а и не се налага да изпитвате сексуален глад.

Материалната страна на въпроса е уредена с брачен договор , затова няма излишни притеснения.

В брака отговорността за живота, прехраната и портфейла вече не лежи на плещите на един човек, а това дава сигурност и спокойствие за бъдещето. Имате човек, до когото да се събуждате всяка сутрин, с когото да възпитавате на равни начала децата си и да споделяте всичко – и тежките, и радостните моменти.

 

С брак или без брак?

 

Минуси: Бракът е нещо като призив за промяна на детинския начин на живот: край на пиците и сандвичите, край на разхвърляните помещения, край на спането до никое време. Има нови отговорности, не само права: пране, готвене, чистене, гладене (кой ли ги е вършил преди това?)... След брака списъкът с имена за поздравление по повод различни празници нараства двойно (а това понякога опразва джоба и е изнервящо). Бюджетът вече също е общ и се налага да го харчите не само за дрехи и други лични нужди.

И още: любимият вече не ви засипва с любовни есемеси и цветя по никое време – вие вече просто си му принадлежите. Но нима не сте искала точно това?  Е, липсват честите срещи в кафенета и ресторанти, но пък сте си заедно всяка вечер. И последно: вече нямате толкова поклонници след колеги, познати и случайни минувачи... И това си има обяснение: халката на ръката ви.

 

И като теглим чертата...

След всичко описано едва ли можем да кажем твърдо „за“ в полза на брака или на съжителството без брак. Всички ние сме толкова различни – всеки има своите лични виждания, приоритети и изисквания. Някои са капризни и се дразнят от много неща, независимо дали са женени или не. А други безметежно се наслаждават на връзката си, оценявайки всички полюсни преживявания. И едно специално обръщение  към мечтаещите да бъдат свекърви и тъщи: защо не оставите децата си сами да изберат как да живеят?

Явно няма „по-хубав“ и „по-лош“ вариант – просто при всеки сработва добре различен вид механизъм. И всичко зависи от това дали партньорите се отнасят сериозно към съвместния си живот. Ако гледат в една посока и са готови да правят жертви за любимия човек, значи щастието им е сигурно, независимо от наличието или липсата на брачен документ.

3 коментарaДобави коментар »

Domakinka

От Domakinka10.07.2018, 13:10 ч.

Не е задължително сватбата да бъде пищна - аз самата се плаша от такава. Може да бъде съвсем скромно тържество само за най-близките, може да бъде и просто подписване. Моя приятелка се омъжи само пред свидетели и...

Виж всички коментари за "С брак или без брак?".

Още от "Тема на седмицата"

Секс в офиса - за или против?

Секс в офиса - за или против?

Статистиката показва, че всяка трета жена е правила секс в офиса.

Без какво не тръгвате на море?

Без какво не тръгвате на море?

Дойде сезонът на морските пътешествия и стягането на подходящ багаж е първата стъпка към това да си изкарате добре през почивката си.