МАЙ 21 Новини | Наука и технологияОбнови

В Стокхолм тръгна първият автобус без шофьор

От 0 коментара0/5

Първият градски автобус без шофьор се включи тази седмица в обществения транспорт на микрорайона Щиста в шведската столица Стокхолм, съобщи Шведското радио SR. „Той се движи бавно и безшумно, защото е електрически”, предаде радиото.

В Стокхолм тръгна първият автобус без шофьор

Плановете за пробно пускане на такъв автобус станаха известни още в края на миналата година, след като беше издадено разрешение от националното управление по транспорта.

В продължение на 6 месеца два автобуса, снабдени с електрически двигатели, ще се движат пробно. Маршрутът, който ще обслужват със скорост от 20 км./ч., е дълъг 1500 метра. Новите автобуси тежат по 3,3 тона и могат да возят 12 пътници.

През изпитателния период в автобуса ще има човек, който ще следи за движението на превозното средство, съобщи ръководителят на проекта и ръководител на компанията Nobina Technology Петер Хафмар.

Новият автобус има специални сензори, които регистрират всяко препятствие на пътя и превозното средство спира.

Радиото допълва, че понякога сензорите реагират и на безобидни прегради като облак от пара, характерен за зимния период.

Производител на автобуса е френската компания Easymile. 

Още за: автобус

Още от "Наука и технология"

Откриха най-далечния от Земята кислород

Откриха най-далечния от Земята кислород

Група астрономи от различни страни под ръководството на японския учен Такуя Хашимото откри с помощта на радиотелескоп в най-далечната известна галактика MACS1149-JD1 следи от кислород.

НАСА показа гълъбовосиньо слънце

НАСА показа гълъбовосиньо слънце

Американската космическа агенция (НАСА) публикува кратко видео, на което е показана активността на магнитното поле на Слънцето.

Обясниха вредата от тръгване на втора предавка

Обясниха вредата от тръгване на втора предавка

Започването на движение на автомобил с механична скоростна кутия от втора предавка в повечето случаи води до износване на съединителя