МАЙ 21 Новини | Наука и технологияОбнови

Откриха най-далечния от Земята кислород

От 0 коментара0/5

Група астрономи от различни страни под ръководството на японския учен Такуя Хашимото откри с помощта на радиотелескоп в най-далечната известна галактика MACS1149-JD1 следи от кислород.

Откриха най-далечния от Земята кислород

Екипът е работил с помощта на радиотелескопа ALMA и оптичния „Много голям телескоп“ (Very Large Telescope -VLT) Европейската южна обсерватория в Чили. Те са определили, че MACS1149-JD1 е на 13,28 милиарда светлинни години от Земята и е най-отдалечената галактика. Според изследването звездите в тази галактика са се оформили 250 милиона години след Големия взрив. Както отбелязва „Скай нюз“ (Sky News), по-рано са били известни само звезди, които са се оформили по-късно.

„Бях много развълнуван, когато сред данните, получени с помощта на ALMA открихме присъствието на кислорода на толкова далечно разстояние. Това откритие отмества границите на изследванията във Вселената“, заяви водещият автор от Университета на Осака и националната астрономическа обсерватория на Япония Такуя Хашимото.

С помощта на ALMA учените вече са откривали следи от кислород на рекордни разстояния от Земята. Така например през 2016 година Акио Иное от Университета на Осака вече откри кислород на 13,1 милиарда светлинни години. Няколко месеца по-късно Николас Лапорт от Университетския колеж в Лондон успя да регистрира това вещество на разстояние 13,2 милиарда светлинни години. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Откриха най-далечния от Земята кислород".

Още от "Наука и технология"

НАСА показа гълъбовосиньо слънце

НАСА показа гълъбовосиньо слънце

Американската космическа агенция (НАСА) публикува кратко видео, на което е показана активността на магнитното поле на Слънцето.

Обясниха вредата от тръгване на втора предавка

Обясниха вредата от тръгване на втора предавка

Започването на движение на автомобил с механична скоростна кутия от втора предавка в повечето случаи води до износване на съединителя

Може ли мозъкът да остане "жив" извън тялото?

Може ли мозъкът да остане "жив" извън тялото?

Американски учени твърдят, че са успели да запазят мозъците на обезглавени прасета живи, извън тялото за 36 часа