ФЕВ 21 Новини | Наука и технологияОбнови

Китайски влак на магнитна възглавница ще развива 600 км/ч

От 0 коментара0/5

Китай обяви, че започва работата по прототип на маглев влак - на магнитна възглавница, който да развива скорост от 600 км / ч.

Китайски влак на магнитна възглавница ще развива 600 км/ч

Маглев (съкратено от магнитна левитация) е транспортна технология, която позволява придвижване и управление на транспортно средство посредством действието на магнитни сили. За разлика от традиционните влакове, "маглев"нямат колела и не се докосват до релси.

Както съобщава в петък вестник "Чайна дейли", железопътната корпорация CRRC планира да проведе първите изпитания през 2020 г.

"Конструкторските работи и строителството започват веднага", увери заместник-главният инженер на компанията Дин Сансан. Според него, проектът на влака, както и инфраструктурата за него, вече са одобрени от специална комисия.

Изграждането на първата секция от състава на композицията ще бъде завършено до края на 2018 г. Пробният пробег на целия 5-километров участък е планиран за 2020 г. Върху проекта работят над 15 китайски компании производители, както и учени от водещи университети и изследователски институти в страната.

Първата в света железопътна линия на магнитна възглавница беше маглевият влак в Шанхай, който свързва летището на мегаполиса Пудонг с метростанция Лунянлу. Той преодолява разстоянието от 30 км за 7 минути и 20 секунди. Този маглев влак е и най-бързият от функциониращите в света - развива скорост от 431 км / ч.

Сега около десет страни в света разработват влакове на магнитни възглавници. Рекордът принадлежи на Япония - маглевът на тази страна през 2016 г. разви на тестовата площадка скорост от 603 км / ч. 

Още за: влак, Китай

Още от "Наука и технология"

Учени откриха супервулкан, способен да погуби с изригването си повече от 100 млн. души

Учени откриха супервулкан, способен да погуби с изригването си повече от 100 млн. души

Геолози от университета в Кобе откриха край бреговете на Япония супервулкан, съдържащ 34 кубически километра магма, който в случай на изригване може да отнеме живота на повече от 100 милиона души. Изследването е публикувано в списанието "Сайънтифик рипортс".

ОАЕ създава първата в света космическа болница

ОАЕ създава първата в света космическа болница

Министерството на здравеопазването на Обединените арабски емирства (ОАЕ) обяви плановете за създаване на първата в света болница в Космоса - Emirates Space Hospital, съобщава Khaleej Times.

Китайски доброволци прекараха 200 дена „на Луната“

Китайски доброволци прекараха 200 дена „на Луната“

Китайски студенти прекараха без прекъсване 200 дена в „лунна лаборатория“ в Пекин, съобщиха държавните медии.