ФЕВ 21 Новини | Наука и технологияОбнови

Китайски доброволци прекараха 200 дена „на Луната“

От 0 коментара0/5

Китайски студенти прекараха без прекъсване 200 дена в „лунна лаборатория“ в Пекин, съобщиха държавните медии.

Китайски доброволци прекараха 200 дена „на Луната“

Това е част от дългосрочната програма на поднебесната империя за изпращане на пилотиран полет до Луната.

Четирима студенти били натъпкани в кабина от 160 квадратни метра, наречена "Юегонг-1" - Лунния дворец - в Университета Бейхан, тествайки границите на способността на човека да живее в пълна изолация и разчитайки само на себе си, съобщи агенция Синхуа.

Доброволците живееха в запечатаната лаборатория, за да симулират дългосрочна космическа мисия без досег с външния свят.

При този престой в изолация беше изследван лимита на техните възможности, каза пред Синхуа главният дизайнер на модула Лиу Хун, особено в три случая, когато неочаквано прекъсва захранването на лабораторията.

Опитът "е предизвикателство за системата, както и психологическото състояние на доброволците, но те издържаха теста", каза Лиу Хун.

Съоръжението третира човешките отпадъци с процес на биоферментация, а доброволците отглеждат експерименталните култури и зеленчуци с помощта на хранителни продукти и странични продукти от отпадъци.

Добави описание

Първоначално двама мъже и две жени влязоха за престой от 60 дни в лабораторията. След това те бяха заменени от друга група от четирима, която остана 200 дни.

Първата група сега ще влезе за още 105 дни, съобщи синхуа.

"Лунен дворец" разполага с два модула за култивиране на растения и една кабина за живеене: 42 квадратни метра, които съдържат четири спални помещения, обща стая, баня, стая за третиране на отпадъци и стая за отглеждане на животни.

През 2014 г. бе проведен успешен 105-дневен престой.

Китай не очаква първите му астронавти да кацнат на Луната поне още десетилетие, но проектът има за цел да помогне на страната да подготви лунните изследователи за по-дълъг престой на повърхността.

Китай инвестира милиарди в космическата си програма, водена от военните, и работи за настигането на Съединените щати и Европа, като се надява да има екипаж до 2022 г.

Русия и Съединените щати също проведоха експерименти, за да симулират условия за дългосрочно космическо пътуване и живот на Марс.

Пекин гледа на програмата си като на символ на напредъка на страната и маркер за нейния нарастващ глобален ръст, но досега Китай до голяма степен възпроизвежда дейности, в които САЩ и Съветският съюз са били пионери преди десетилетия.

Още от "Наука и технология"

Учени откриха супервулкан, способен да погуби с изригването си повече от 100 млн. души

Учени откриха супервулкан, способен да погуби с изригването си повече от 100 млн. души

Геолози от университета в Кобе откриха край бреговете на Япония супервулкан, съдържащ 34 кубически километра магма, който в случай на изригване може да отнеме живота на повече от 100 милиона души. Изследването е публикувано в списанието "Сайънтифик рипортс".

ОАЕ създава първата в света космическа болница

ОАЕ създава първата в света космическа болница

Министерството на здравеопазването на Обединените арабски емирства (ОАЕ) обяви плановете за създаване на първата в света болница в Космоса - Emirates Space Hospital, съобщава Khaleej Times.

Китайски влак на магнитна възглавница ще развива 600 км/ч

Китайски влак на магнитна възглавница ще развива 600 км/ч

Китай обяви, че започва работата по прототип на маглев влак - на магнитна възглавница, който да развива скорост от 600 км / ч.