ЮНИ 22 Новини | Наука и технологияОбнови

Американски учени съзадоха изкуствен интелект психопат

От 0 коментара0/5

Норман е алгоритъм програмиран да разбира изображения, но изглежда, че като своят съименник Норман Бейтс от филма на Хичкок „Психо”, той има различна гледна точка за живота.

Американски учени съзадоха изкуствен интелект психопат

Когато „нормален” алгоритъм е попитан какво вижда в едно абстрактно платно, обикновено той отговаря с нещо позитивно, като „ято птички седящи в клоните на дърво”. В същата тази абстрактна картина Норман вижда "мъж, който е ударен от ток".

А където „нормалният” алгоритъм вижда хора стоящи един до друг, Норман вижда мъж, скачащ от прозореца.

Алгоритъмът психопат е бил създаден от екип на Масачузетския институт за технологии, като част от експеримент, целящ да провери как изкуствен интелект, трениран с данни от „тъмните кътчета на интернет” ще вижда света, съобщават от Би Би Си.

На софтуерът са били показани поредица от изображения на хора, умиращи в ужасни случаи, като това са били само част от нещата, на които е бил подложен Норман, казват потребители в Редит. След това Норман описва в текст какво вижда.

На изкуственият интелект са били показани и известните мастилени петна, използвани от психолозите, за да помогнат за определянето на състоянието на психиката на човек и в частност дали човек гледа на света положително или отрицателно.

Норман определено вижда нещата от тъмната им страна. Той вижда в картинките мъртви тела, кръв и разрушение. 

Още от "Наука и технология"

Астрофизик опитва да погледне след 10 милиарда години

Астрофизик опитва да погледне след 10 милиарда години

Астрофизикът Итън Сигел предположи какво ще бъде небето за жителите на Млечния път 10 милиарда години по-късно, след като човечеството ще е изчезнало.

Откриха най-далечния от Земята кислород

Откриха най-далечния от Земята кислород

Група астрономи от различни страни под ръководството на японския учен Такуя Хашимото откри с помощта на радиотелескоп в най-далечната известна галактика MACS1149-JD1 следи от кислород.

НАСА показа гълъбовосиньо слънце

НАСА показа гълъбовосиньо слънце

Американската космическа агенция (НАСА) публикува кратко видео, на което е показана активността на магнитното поле на Слънцето.