АПР 21 Новини | ЛюбопитноОбнови

Съдия смени името на бебе, записано като Джихад от родителите си

0 коментара0/5

Френски съдия, занимаващ се със семейно право, реши да промени име на бебе, родено през август, което родителите...

Съдия смени името на бебе, записано като Джихад от родителите си
 © Сн.: iStock.com

Френски съдия, занимаващ се със семейно право, реши да промени име на бебе, родено през август, което родителите искали да запишат като „Джихад“.

Той реши компромисно да смени двете гласни в думата и така да промени името на Джахид. Съдията заяви, че не може да принуди родителите да му казват по този начин, то в интерес на самото дете е в регистрите да фигурира с името Джахид, а не Джихад.

Родителите са изтъкнали, че думата „джихад“ освен свещена война за разпространение или защита на исляма, означава и „усилие“, „борба“. Кметството в Тулуза, обаче, в светлината на терористичните атентати в името на джихада, са изпратили сигнал до прокурора на републиката и така случаят е стигнал до съда.

През ноември в Ница, кметството сезира правосъдието, след като момче бе записано като Мохамед Низар Мера по името на джихадист, извършил 7 убийства, включително на три еврейски деца, в Тулуза и Монтобан през 2012 г. Неговият брат е изправен понастоящем пред съда за съучастие в убийство. В крайна сметка родителите се отказаха от това име.

Във Франция от 1993 г. на служителите в гражданските регистри е забранено да забраняват на родителите да записват детето си както искат. Случаите, при които прокуратурата е сезирана за смяната на име, са много редки. /АФП

Още от "Любопитно"

Британски съд отсъди яхтата на руски олигарх за бившата му жена

Британски съд отсъди яхтата на руски олигарх за бившата му жена

Британски съд задължи руския предприемач Фархад Ахмедов да даде на бившата си съпруга Татяна яхта на стойност 350 милиона паунда. Както пише "Файненшъл таймс", решението е взето в четвъртък във Високия съд на Лондон

Измислиха сгъваем небостъргач

Измислиха сгъваем небостъргач

В САЩ завърши конкурс за архитектурни проекти за небостъргачи eVolo. Победиха полските архитекти Дамян Граносик, Якуб Кулиса и Петр Панчик, които представихе проект за сгъваем небостъргач, пише изданието Dezeen.

Племенникът на Меган Маркъл продава и предлага "Кралска марихуана"

Племенникът на Меган Маркъл продава и предлага "Кралска марихуана"

Тайлър Доули, племенникът на Меган Маркъл, скоро ще пусне канабис за кралска сватба. Една новина, която няма да се хареса на младоженците, които не го поканиха на сватбата им на 19 май.