АПР 21 Новини | ЛюбопитноОбнови

Шпионски камери разбират какво си мислим и чувстваме

0 коментара0/5

Камерите за улавяне на нарушенията на пътя скоро ще могат, да разберат какво си мислим , как се чувстваме и всичко това...

Шпионски камери разбират какво си мислим и чувстваме
 © Сн.: iStock.com

Камерите за улавяне на нарушенията на пътя скоро ще могат, да разберат какво си мислим , как се чувстваме и всичко това само чрез сканиране на тялото ни. Изглежда невъзможно подобен анализ да бъде избегнат, няма как просто да кажете „не си нося личната карта!“, съобщи в. "Индипендънт".

Данните, които споделяме с фирми, се превърнаха в проблем, особено след новината за несигурността на Фейсбук, новите технологии биха могли да събират данни за нас дори без съгласието ни.

Твърдението за бъдещите способности на камерите идва от невролога Попи Кръм, която вярва, че технологиите ще достигнат безпрецедентни нива на познания за хората.

Телата ни излъчват различни сигнали, които могат да бъдат сканирани и анализирани от съвременни компютърни системи, те разкриват всичко - от нашето настоящо настроение до нашето общо здраве.

Подобно на вече наличните приспособления за носене, бъдещите устройства могат да бъдат поставяни на обществени места, за да събират ценните биологични данни.

Тъй като те ще са част от нашата среда, няма да бъде възможно да ги избегнем, ще има нужда от нови законови регулации, предупреждава тя.

Изявлението беше направено на презентация на „Dolby Labs“ - американска компания, специализирана в изработката на аудио системи, от Попи Кръм. Тя е учен, посветил последните няколко години в изучаване на човешките емоции. Тя прави презентация на тема "Технология, която разкрива страх и други емоции" на конференцията TED(Technology, Entertainment and Design), през тази година във Ванкувър. Там изследователката използва термовизионни камери за "четене на мисли", шапки за електроенцефалограма , пулсомери и сензори за реакции на кожата. Благодарение на тях публиката може да наблюдава как телата на доброволци и техните умове отговарят на това, което гледат на екрана пред тях.

Говорейки по време на конференцията на TED, според Би Би Си тя казва: "Ние обичаме да вярваме, че можем да имате когнитивен контрол над това, което някой друг знае, вижда, разбира, за нашите собствени вътрешни състояния - нашите емоции, несигурност, изпитания и премеждия.“

„Но технологиите вече могат да разграничат истинската усмивка от фалшивата.“

„Динамиката на нашия температурен отпечатък, показва колко упорито работи мозъкът ни, колко ангажирани и развълнувани, може би сме от разговорът който водим и дори, как реагираме на образа на огън, и когато той е истински.”/БГНЕС

Още от "Любопитно"

Британски съд отсъди яхтата на руски олигарх за бившата му жена

Британски съд отсъди яхтата на руски олигарх за бившата му жена

Британски съд задължи руския предприемач Фархад Ахмедов да даде на бившата си съпруга Татяна яхта на стойност 350 милиона паунда. Както пише "Файненшъл таймс", решението е взето в четвъртък във Високия съд на Лондон

Измислиха сгъваем небостъргач

Измислиха сгъваем небостъргач

В САЩ завърши конкурс за архитектурни проекти за небостъргачи eVolo. Победиха полските архитекти Дамян Граносик, Якуб Кулиса и Петр Панчик, които представихе проект за сгъваем небостъргач, пише изданието Dezeen.

Племенникът на Меган Маркъл продава и предлага "Кралска марихуана"

Племенникът на Меган Маркъл продава и предлага "Кралска марихуана"

Тайлър Доули, племенникът на Меган Маркъл, скоро ще пусне канабис за кралска сватба. Една новина, която няма да се хареса на младоженците, които не го поканиха на сватбата им на 19 май.