ЮЛИ 16 Новини | ЛюбопитноОбнови

Шпионски камери разбират какво си мислим и чувстваме

0 коментара0/5

Камерите за улавяне на нарушенията на пътя скоро ще могат, да разберат какво си мислим , как се чувстваме и всичко това...

Шпионски камери разбират какво си мислим и чувстваме
 © Сн.: iStock.com

Камерите за улавяне на нарушенията на пътя скоро ще могат, да разберат какво си мислим , как се чувстваме и всичко това само чрез сканиране на тялото ни. Изглежда невъзможно подобен анализ да бъде избегнат, няма как просто да кажете „не си нося личната карта!“, съобщи в. "Индипендънт".

Данните, които споделяме с фирми, се превърнаха в проблем, особено след новината за несигурността на Фейсбук, новите технологии биха могли да събират данни за нас дори без съгласието ни.

Твърдението за бъдещите способности на камерите идва от невролога Попи Кръм, която вярва, че технологиите ще достигнат безпрецедентни нива на познания за хората.

Телата ни излъчват различни сигнали, които могат да бъдат сканирани и анализирани от съвременни компютърни системи, те разкриват всичко - от нашето настоящо настроение до нашето общо здраве.

Подобно на вече наличните приспособления за носене, бъдещите устройства могат да бъдат поставяни на обществени места, за да събират ценните биологични данни.

Тъй като те ще са част от нашата среда, няма да бъде възможно да ги избегнем, ще има нужда от нови законови регулации, предупреждава тя.

Изявлението беше направено на презентация на „Dolby Labs“ - американска компания, специализирана в изработката на аудио системи, от Попи Кръм. Тя е учен, посветил последните няколко години в изучаване на човешките емоции. Тя прави презентация на тема "Технология, която разкрива страх и други емоции" на конференцията TED(Technology, Entertainment and Design), през тази година във Ванкувър. Там изследователката използва термовизионни камери за "четене на мисли", шапки за електроенцефалограма , пулсомери и сензори за реакции на кожата. Благодарение на тях публиката може да наблюдава как телата на доброволци и техните умове отговарят на това, което гледат на екрана пред тях.

Говорейки по време на конференцията на TED, според Би Би Си тя казва: "Ние обичаме да вярваме, че можем да имате когнитивен контрол над това, което някой друг знае, вижда, разбира, за нашите собствени вътрешни състояния - нашите емоции, несигурност, изпитания и премеждия.“

„Но технологиите вече могат да разграничат истинската усмивка от фалшивата.“

„Динамиката на нашия температурен отпечатък, показва колко упорито работи мозъкът ни, колко ангажирани и развълнувани, може би сме от разговорът който водим и дори, как реагираме на образа на огън, и когато той е истински.”/БГНЕС

Още от "Любопитно"

Кой спечели от третата игра в „Любим маникюрист на България за 2018“

Кой спечели от третата игра в „Любим маникюрист на България за 2018“

Победителите от третата игра в „Любим маникюрист на България за 2018“

Супервулкан заплашва Европа

Супервулкан заплашва Европа

Дали вулканът под германската провинция Бавария се пробужда.

Шакира отиде в Ливан в селото на баба си

Шакира отиде в Ливан в селото на баба си

Колумбийската поп звезда Шакира в петък посети селото в Ливан, където се е родила баба ѝ по бащина линия