ЮНИ 22 Новини | ЛюбопитноОбнови

Айнщайн е бил расист, сочат собствените му пътни бележки

От 0 коментара0/5

Наскоро публикуваните за пръв път в пълен вид на английски език дневници на Алберт Айнщайн от пътуванията му в Азия и Близкия Изток за периода октомври 1922 – март 1923 г. разкриват расистките и ксенофобски виждания на именития учен, съобщава ББС.

Айнщайн е бил расист, сочат собствените му пътни бележки

В тях той описва китайците като „работливи, мръсни и тъпи“.

Алберт Айнщайн, който е с еврейски корени, емигрира от нацистка Германия в САЩ през 1933 г. и остава в историята не само като блестящ учен, но и като голям филантроп. Като по-възрастен се превръща в защитник на гражданските права на чернокожите в САЩ, определяйки расизма като „болест на белия човек“.

Публикуваните дневници описват пътешествията на Айнщайн от Испания до Близкия Изток и през Цейлон (днес Шри Ланка) към Китай и Япония.

Ученият описва преживяването си в Коломбо на о. Цейлон, като твърди, че хората там „живеят в невъобразима мръсотия и воня, директно на земята, не правят почти нищо и от почти нищо не се нуждаят“.

Най-обидните коментари обаче той запазва за китайците. Според него китайчетата са „тъпи и бездуховни“ и смята, че „ще е много жалко ако китайците изместят всички останали раси“.

На друго място известният физик определя китайците като „изключително стадна нация“, те са „повече автомати, отколкото хора“.

Още от "Любопитно"

Какви са били правилата за срещите през 50-те години?

Какви са били правилата за срещите през 50-те години?

Ретро наръчник за срещите разкрива какви са били първите срещи за необвързаните жени през 50-те години.

Как да заспивате за една минута?

Как да заспивате за една минута?

Дихателното упражнение „4-7-8“ ще ви помогне да заспивате бързо където и да се намирате и по всяко време

Какво не знаем за морските храни

Какво не знаем за морските храни

В разгара на летния сезон, най-консумираните храни са рибите и морските дарове. Те са в истинско изобилие и по магазините и в ресторантите.