АПР 21 Новини | ЛюбопитноОбнови

13-годишно момче откри съкровището на Синия зъб

0 коментара0/5

13-годишно момче и любител археолог откриха в Германия голямо съкровище, за което се смята, че е принадлежало на легендарния датски крал...

13-годишно момче откри съкровището на Синия зъб
 © Сн.: iStock.com

13-годишно момче и любител археолог откриха в Германия голямо съкровище, за което се смята, че е принадлежало на легендарния датски крал Харалд Гормсон, наричан Синия зъб, който донася християнството в Дания.

Рене Шьон и неговият ученик Лука Малашнитченко са търсели съкровище, използвайки металотърсач, когато през януари късметът им се усмихнал, докато обикаляли северния германски остров Рюген в Балтийско море.

Първоначално те си мислели, че са попаднали просто на парче станиол, но след по-внимателна проверка установили, че това е блестяща сребърна монета.

Разкопките обхващат площ от 400 кв. м. и са организирани от регионалната служба по археология.

Открити са огърлици, перли, брошки, чукът на Тор , пръстени и 600 монети. Около 100 сребърни монети са от времето на датския крал Харалд Гормсон, който е царувал между 958 и 986 г. Това е най-голямата находка на монети от времето на Харалд и това я прави особено значима“, каза ръководителят на археологическите разкопки Михаел Ширен пред националната информационна агенция ДПА. /АФП

Още от "Любопитно"

Британски съд отсъди яхтата на руски олигарх за бившата му жена

Британски съд отсъди яхтата на руски олигарх за бившата му жена

Британски съд задължи руския предприемач Фархад Ахмедов да даде на бившата си съпруга Татяна яхта на стойност 350 милиона паунда. Както пише "Файненшъл таймс", решението е взето в четвъртък във Високия съд на Лондон

Измислиха сгъваем небостъргач

Измислиха сгъваем небостъргач

В САЩ завърши конкурс за архитектурни проекти за небостъргачи eVolo. Победиха полските архитекти Дамян Граносик, Якуб Кулиса и Петр Панчик, които представихе проект за сгъваем небостъргач, пише изданието Dezeen.

Племенникът на Меган Маркъл продава и предлага "Кралска марихуана"

Племенникът на Меган Маркъл продава и предлага "Кралска марихуана"

Тайлър Доули, племенникът на Меган Маркъл, скоро ще пусне канабис за кралска сватба. Една новина, която няма да се хареса на младоженците, които не го поканиха на сватбата им на 19 май.