АПР 21 Новини | КултураОбнови

Нобеловата награда за литература е на път да загуби престижа си

0 коментара0/5

Шведската академия, която връчва, Нобеловата награда за литература, назначи нов ръководител в петък. Това стана поради разразилия се скандал, за сексуален тормоз..

Нобеловата награда за литература е на път да загуби престижа си
 © Сн.: iStock.com

Двама от членовете на академията, включително Сара Даниус-професор по естетика, подадоха оставка в четвъртък. Спорът, раздели академията на два лагера.

Скандалът се съсредоточава върху твърденията на 18 жени, че са били обект на тормоз и физически посегателства от Жан-Клод Арно, съпругът на шведската писателка и поетеса Катарина Фростенсон. Той отрича обвиненията.

Андрес Олсон, писател и професор по литература, казва пред шведското национално радио „Svergis Radio“(SR), че е бил назначен на поста временно.

Даниус, първата жена, назначена начело на Шведската Академия за литература, от основаването и през 1786г. , заяви:

„Академията иска да напусна поста си като постоянен секретар".

"Бих желала, да продължа, но има и други неща, които да се правят в този живот."

Технически, 18-те членове на институцията са назначени за цял живот и не могат да подадат оставка. Единственото, което могат да предприемат, е да спрат участието си в срещите и решенията на Академията.

Катарина Фростенсон междувременно обяви, че вече няма да участва в работата на Академията.

Институцията субсидира форума на съпруга на Фростенсон в продължение на много години. В момента тя прекрати всички връзки с организацията на Арно, това стана през ноември, след като се появиха обвиненията.

Междувременно академията провежда вътрешно разследване на твърденията, благодарение на които световна й репутация и статутът на литературната й награда, могат да бъдат опетнени.

Шведската академия, която се намира под директния патронаж на шведския крал, традиционно е много дискретна, като нейните срещи и решения обикновено се пазят в тайна.

Другите Нобелови награди - за медицина, физика, химия, икономика и мир - биват водени от други институции в Швеция и Норвегия./АФП

Още от "Култура"

Срещата на „Спайс гърлс“ не означава нов албум или турне

Срещата на „Спайс гърлс“ не означава нов албум или турне

Виктория Бекъм, получила прозвището „Пош Спайс“ съобщи за списание "Грация", че основната причина петте да се срещнат, е да отправят послание за „Силата на момичетата“ в днешния ден.

Възраждането на мюзикъла в Холивуд променя неговия облик

Възраждането на мюзикъла в Холивуд променя неговия облик

Холивуд отново се влюбва в мюзикъла, съблазнен от успеха на носителя на "Оскар", "Ла Ла Ленд"и след вълната от филмови адаптации на Дисни.

Жени доминират в журито на фестивала в Кан

Жени доминират в журито на фестивала в Кан

Холивудските актриси Кейт Бланшет, Кристен Стюарт и Леа Сейдокс ще оглавят звездното, доминирано от жени жури на филмовия фестивал в Кан следващия месец, съобщиха организаторите.