МАР 18 Новини | КултураОбнови

Мръсна тайна е станала повод за създаването на "Пипи Дългото чорапче"

0 коментара0/5

В биографичния филм за Астрид Линдгрен датската режисьорка Перниле Фишер Кристенсен изважда на показ дълго пазената тайна на писателката.

Мръсна тайна е станала повод за създаването на "Пипи Дългото чорапче"

Дълго пазена тайна на шведската писателка Астрид Линдгрен е причината тя да създаде една от най-любимите героини от детската литература „Пипи Дългото чорапче“, се твърди в новия биографичен филм за писателката, който бе представен на „Берлинаре“.

„Да се превърнеш в Астрид“ на датската режисьорка Перниле Фишер Кристенсен изважда на бял свят малко познатата история зад създаването на най-търпеливото и същевременно диво момиче на света, със стърчащи рижави плитки, лунички в изобилие и свръхчовешка сила.

Като тинейджърка в консервативната Швеция през 20-те години на миналия век Астрид Линдгрен (тогава все още Астрид Ериксън) завърта афера с шефа си – женения главен редактор на местен вестник – а впоследствие и забременява от него. Завъртайки се около тази история, кинобиографията разглежда тежките избори, които Линдгрен бива принудена да направи, както и житейските уроци, които тя извлича от ситуацията.

"Това, което се случва в тази история, превръща Астрид в наистина, наистина силен човек. Едно от нещата, които тя вероятно научава е, че трябва да мислиш сам за себе си", отбелязва самата Фишер Кристенсен за АФП. "(Философът Емануел) Кант също смята така, но Астрид Линдгрен казва тези неща по един много, много прост начин, който директно влиза в детското съзнание“, допълва той. Според 48-годишната Фишер Кристенсен шведката е "един от най-иновативните и влиятелни писатели на нашето време", а героите й са пример за подражание за поколения хора. "Аз лично не бих била същият човек, ако нямах Пипи", заключва режисьорката.

Още от "Култура"

Дани Бойл ще направи нов филм за Бонд

Дани Бойл ще направи нов филм за Бонд

Британският кинорежисьор Дани Бойл ще снима нов филм от поредицата за Джеймс Бонд. Това съобщи самият той в интервю за вестник "Метро".

Тарантино иска Марго Роби за следващия си голям филм

Тарантино иска Марго Роби за следващия си голям филм

Куентин Тарантино иска кино звездата Марго Роби да изиграе главната роля в предстоящия му филм - трилъра "Имало едно време в Холивуд", посветен на зловещите убийства, извършени от "Семейство Менсън".

Тръмп: В САЩ вече нямаме звезди, останах само аз

Тръмп: В САЩ вече нямаме звезди, останах само аз

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Туитър, че в американското кино вече не са останали истински звезди.