ЮНИ 19 Новини | КултураОбнови

Картина на Пикасо за 70 млн.

0 коментара0/5

Една от най-ярките картини представителки на кубизма при Пикасо беше продадена за почти 70 млн. долара в Лондон.

Картина на Пикасо за 70 млн.

Кубичният многоцветен портрет „Жена с барета и карирана рокля” (Мари-Терез Валтер)” на художника Пабло Пикасо беше продаден на търг в Лондон за близо 70 млн. долара. На платното си Пикасо обединява любовта, която изпитва едновременно към две жени в живота си тогава.

На преден план той увековечава своята приятелка, модел и муза Мари-Терез Валтер, която тогава е на 28 години, но в сянката й се прокрадва и "образът" на бъдещата му любовница - френската художничка Дара Маар.

Добави описание

„От всички стилове на художника през десетилетията този в най-голяма степен олицетворява наследството на Пикасо като портретист на жени”, коментира Томас Бомпард от отдела „Импресионисти и модерно изкуство” на аукционната къща „Сотбис”, която предложи картината на търга.

Пикасо рисува "двойния портрет" няколко месеца, след като създава и шедьовъра си „Герника”, посветен на едноименния испански град, който германските съюзници на Франко сриват със земята през 1937 година по време на Гражданската война в Испания.

„Жена с барета и карирана рокля” (Мари-Терез Валтер)” е едно от общо 13-те произведения на виртуоза, които бяха предложени и закупени на аукцион за последните няколко дни. Макар и да не е официално потвърдено, "Блумбърг" издава, че зад покупката на всичките платна през последните два дни стои международната художествена консултантска фирма Gurr Johns. Тя е спечелила 4 картини на испанския художник на търг на "Сотсбис" и 9 от "Кристис", като за целта е пръснала повече от 155 млн. долара. С офиси от Лондон до Лос Анджелис, Gurr Johns предлага художествени оценки, частни продажби и финансиране. Не е ясно дали компанията е купувала за един или няколко клиенти, както и дали това са единствените творби на Пикасо, които е закупила през тази седмица.

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Картина на Пикасо за 70 млн.".

Още от "Култура"

На снимката: точното копие на килията, в която Паисий е писал "История славянобългарска".

256 години от написването на "История славянобългарска"

О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език?...

Почина големият руски диригент Генадий Рождественски

Почина големият руски диригент Генадий Рождественски

На 87-годишна възраст почина големият руски диригент Генадий Рождественски

Започна разследване срещу Силвестър Сталоун за сексуално насилие

Започна разследване срещу Силвестър Сталоун за сексуално насилие

Американските прокурори започнаха разследване, за да установят дали холивудската звезда Силвестър Сталоун трябва да бъде обвинен за изнасилване.