ЮНИ 22 Новини | БългарияОбнови

Стартовата заплата за учители става 920 лева

0 коментара0/5

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор...

Стартовата заплата за учители става 920 лева
 © Сн.: iStock.com

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор, който има за цел да разпише по-благоприятни условия за заетите в системата на училищното и предучилищното образование, предаде репортер на БГНЕС.

От министерството се надяват да повишат привлекателността да учителската професия чрез повишаване на заплащането, което да мотивира работещите в системата на образованието.

Новите параметри на договора предвиждат стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти, която в момента е 760 лева, да стане 920 лева. Възнаграждението за старши учителите и старши възпитателите ще бъде повишено на 955 лева, а за главен учител – 1005 лева. Предвижда се и по-високо заплащане на директорите и заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лева месечно.

„Предвижда се и увеличение на средствата за т. нар лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната задължителна преподавателска норма“, разясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Увеличението трябва да се случи на 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно то стане факт от началото на новата учебна година през месец септември.

Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище.

„Промени, които са насочени към по-ясно и точно регламентиране на правата и задълженията на ученици и родители. Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се запознават с всички нормативни изисквания, а това да се уверява с техния подпис. След това те са длъжни да спазват изискванията на съответното училище. Предвидена е и съвместна работа по осъществяване на Стратегията за възпитателната дейност. Училището никога не е бягало от втората функция, която изпълнява, а именно възпитателната работа“, смята зам.-министър Михайлова. /БГНЕС

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Стартовата заплата за учители става 920 лева".

Още от "България"

Валежи в Западна България, слънчево на изток

Валежи в Западна България, слънчево на изток

Почивните дни ще започнат със слънце, но още в събота вечерта в Западна България

Фасовете и чашките от кафе – основен боклук на родния плаж

Фасовете и чашките от кафе – основен боклук на родния плаж

Риболовните компании да се включат в почистването на морета и океани...

1/3 от българите са задлъжнели

1/3 от българите са задлъжнели

1/3 от населението на България е задлъжняло заради ипотеки, наем, сметки за комунални услуги или разсрочени плащания.