ЮНИ 22 Новини | БизнесОбнови

Фейсбук проучва вариант за абонамент без реклами

0 коментара0/5

Гигантът в социалните мрежи Фейсбук от няколко седмици прави маркетингово проучване, за да реши дали една версия за платен абонамент без реклами

Фейсбук проучва вариант за абонамент без реклами

Гигантът в социалните мрежи Фейсбук от няколко седмици прави маркетингово проучване, за да реши дали една версия за платен абонамент без реклами би привлякла повече хора за включване в социалната мрежа, съобщи агенция Блумбърг.

Компанията е проучвала подобна опция в миналото, но сега има повече необходимост, за да я преследва в светлината на скорошния скандал с личните данни на ползватели на Фейсбук, казват хората. Плановете не са твърди и може и да не продължат да бъдат развивани, казват източници, пожелали анонимност, тъй като обсъждането се води в частен план.

Фейсбук отказа да коментира възможността за абонаментна услуга без реклама.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг отдавна обмисля такава алтернатива - не да замени бизнес модела на социалната мрежа, а да премахне една обща причина, която хората посочват за напускане на услугата. Компанията генерира почти всичките си 41 милиарда долара приходи миналата година, като продава реклами, насочвани към потребителски данни. Вътрешните проучвания на компанията през изминалите години сочат, че потребителите няма да бъдат възприемчиви към опцията за абонамент, виждайки, че Фейсбук е алчна и иска пари за нещо, което е казвала, че винаги ще бъде безплатно.

Сега от Фейсбук смятат, че потребителското чувство може да се промени. Компанията е изправена пред криза на общественото доверие, след като разработчик даде лична информация за милиони потребители на Фейсбук на политическата консултантска фирма Кеймбридж Аналитика, работеща за президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Новините за изтичането на данните предизвикват въпроси относно информацията, която Фейсбук събира за хората за реклами и дали потребителите са проследявани и насочвани по начини, които не очакват или не разбират.

Базираната в Калифорния компания Менло Парк извършва широко преразглеждане на бизнеса си, за да идентифицира начините за затваряне на потенциалните дупки в сигурността и, в по-широк план, да си възвърне доверието на потребителите. Компанията възприе промени, които дори преди една година биха били немислими, като например класирането на издателите на новини по доверие и позволяващи положително или отрицателно гласуване по коментарите.

Ръководителите също са изправени пред трудни въпроси от страна на служителите, като например дали Фейсбук въобще трябва да предлага политическа реклама. Главният оперативен директор Шерил Сандберг каза пред Блумбърг Нюз миналия месец, че социалната мрежа трябва да продължи да приема политически реклами за насърчаване на свободното изразяване./БГНЕС

Още от "Бизнес"

Тайните на видео маркетинга

Тайните на видео маркетинга

Всички сме чували, как една снимка може да е повече от 1000 думи. А каква е „стойността“ на едно видео?

"Фейсбук" продава данните ни на 60 големи производители на електронни устройства

"Фейсбук" продава данните ни на 60 големи производители на електронни устройства

За последните 10 години американската компания "Фейсбук" (Facebook) е сключила договори с минимум 60 големи производители на телефони, смартфони и други електронни устройства...

Джордж Сорос предвижда нова голяма криза

Джордж Сорос предвижда нова голяма криза

Засилващият се долар и изтичането на капитали от развиващите се пазари може да доведе до друга "голяма" финансова криза,