ЮНИ 22 Новини | БизнесОбнови

Джордж Сорос предвижда нова голяма криза

0 коментара0/5

Засилващият се долар и изтичането на капитали от развиващите се пазари може да доведе до друга "голяма" финансова криза,

Джордж Сорос предвижда нова голяма криза
 © БГНЕС/ЕРА

Засилващият се долар и изтичането на капитали от развиващите се пазари може да доведе до друга "голяма" финансова криза, каза милиардерът Джордж Сорос и предупреди, че Европейският съюз е изправен пред предстояща екзистенциална заплаха, съобщи агенция „Блумбърг“.

"Прекратяването" на ядрената сделка с Иран и "разрушаването" на трансатлантическия съюз между ЕС и САЩ "са задължени да окажат отрицателно въздействие върху европейската икономика и да предизвикат други размествания", включително девалвация на валутите на нововъзникващите пазари, каза Сорос в реч в Париж във вторник. "Може би се насочваме към друга голяма финансова криза."

Очевидното предупреждение на милиардера беше отправено в момент, когато доходността на италианските облигации се повиши сериозно, а големите нововъзникващи икономики, включително Турция и Аржентина, се борят да задържат отрицателните последици от инфлацията. Сорос запази най-мрачната си перспектива за ЕС.

"Всичко, което може да се обърка, се е объркало", каза той, цитирайки кризата с бежанците и политиките на строги икономии, които катапултират популистите във властта, както и "териториалната дезинтеграция", илюстрирана от Брекзит.

Предложеното от Сорос средство за защита срещу някои от злополуките, пред които е изправена Европа, е плана Маршал за Африка, финансиран от ЕС, на стойност около 30 млрд. евро годишно, което ще облекчи миграционния натиск върху континента. Той също така предложи радикална трансформация на ЕС, включително изоставянето на клаузата за принуждаване на държавите-членки да се присъединят към единната валута.

"Еврото има много неразрешени проблеми и не трябва да се разрешава да унищожават Европейския съюз", каза той./БГНЕС

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Джордж Сорос предвижда нова голяма криза".

Още от "Бизнес"

Тайните на видео маркетинга

Тайните на видео маркетинга

Всички сме чували, как една снимка може да е повече от 1000 думи. А каква е „стойността“ на едно видео?

"Фейсбук" продава данните ни на 60 големи производители на електронни устройства

"Фейсбук" продава данните ни на 60 големи производители на електронни устройства

За последните 10 години американската компания "Фейсбук" (Facebook) е сключила договори с минимум 60 големи производители на телефони, смартфони и други електронни устройства...

Фейсбук проучва вариант за абонамент без реклами

Фейсбук проучва вариант за абонамент без реклами

Гигантът в социалните мрежи Фейсбук от няколко седмици прави маркетингово проучване, за да реши дали една версия за платен абонамент без реклами