ЮНИ 27 Новини | ЗвездиОбнови

Майкъл Джексън

34 коментара0/5

"Дали е мъж, момче, или по скоро се стреми да придобие женски облик? Това е човек, който преди беше черен, а сега е бял. Или поне не-черен."

 

Майкъл Джексън е една от най-конфликтните поп-звезди на 21-ви век. Мненията за него са толкова противоречиви, че трудно бихме могли да го класифицираме като любимец на аудиторията. Макар привържениците му да са много, не малък е и броят на хората , които го заклеймяват като човек със сериозен психичен дисбаланс.

7001_1.jpgБиографията на Майкъл Джексън изписва път само нагоре по стълбицата на славата.
Той е роден през 1958 г. в Гари, щата Индиана, и е седмото от общо девет деца. Едва на 5 годинки започва музикалната си кариера като вокал на формацията The Jackson, в която участва заедно с братята си Майкъл, Джаки, Тито и Джърмейн.
.
Логично следствие е последвалата му соло кариера. До края на 80-те, Майкъл успява да пожъне значително по-голям успех от групата на брат си. Има участие в мюзикъла The wizz по популярната приказка „Магьосникът от Оз“ през 1978 г., където си партнира с Даяна Рос и изпълнява ролята на Плашилото.
Значително по-голям е, обаче успехът му с видеоклиповете към песните, които записва.
Албумът „Off the wall“, продуциран от звукозаписната компания Epic Records бележи успех по целия свят и е първия в света албум, който издава 4 хит-сингъла, които оглавяват класациите в САЩ.

През 1982-ра г. Майкъл Джексъниздава най-продавания в света албум на всички времена- Thriller. От там седем песни се утвърждават като топ хитове, а във времеви план като евъргрийни и все още участват в световни класации.

7001_2.jpgВ клиповете към песните му винаги са заангажирани голям екип от специалисти, гримьори, хореографи. Видеото към Тhriller предизвиква истински бум. А популярния танц Лунна походка /Moon walk/ изстрелва Майкъл Джексън право в орбитата на истинските звездни легенди.
През 1984 г. поп певецът печели 8 награди Грами само за една вечер за Thriller и Et Storybook.
През 1987г. излиза на пазара албума „Bad“ и това е и годината на първото му световно турне. В края на 80-те е обявен за Певец на деситилетието. През 1991 подписва договор със звукозаписната компания Сони и пуска 4-тия си албум „Dangerous“.

За второто си турне през 1992 г. избира страни, никога досега посещавани от поп/рок звезди.

През 1994г. Джако се жени за Лиза Мари Пресли-дъщеря на рок легендата Елвис Пресли, но бракът им трае само 19 месеца.

През 1995г. Майкъл издава 5-ти албум HIStory, който съдържа освен нови песни, и част от популярните му вече стари хитове.

През 1996 се жени за втори път за Деби Роу -медицинска сестра, с която певеца се запознава по време на лечението на дисбаланса в пигментацията на кожата му. От нея са децата му Майкъл Джоузеф Джаксън младши и Парис Майкъл Катерин Джаксън, родени съответно през 96-та и 97-ма година.

През септември 2001г. Майкъл празнува 30 години като соло изпълнител. Събитието е отбелязано с два грандиозни концерта в Ню Йорк. Много известни изпълнители като Уитни хюстън, Дестини'с чайлд, Шаги и др.са поканени на събитието. Освен свои собствени, те пеят и негови хитове.


През 80-те медийното му присъствие се затвърждава, но не само благодарение на звездната му кариера. Посегателствата, които той извършва върху себе си и визията си са сензационни поради факта, че граничат с патологично състояние. Първоначално безобидните операции на носа, с които поп идола започва да гради новия си имидж, носят след себе си катастрофални последствия. 90- те ни показват един доста по психически нестабилен Майкъл Джексън, раздиран от нещастната ирония, че е роден чернокож. Състоянията, в които го виждаме явно демонстрират, че той е готов да стигне до крайности в посегателството към природата си. Умишлено променя облика си неколкократно, като подлага на операции скулите си, брадичката, очите. Но най-голяма остава намесата върху цвета на кожата и върху носа му. От черен, той става тебеширено бял, а от интервенциите по носа му в един момент плътността му придобива тази на пластелин.

7001_3.jpgПсихическата му нестабилност не може да остане прикрита, странното му поведение, взима превес по-често от нормалното. Скандалният начин, по който провесва децата си през балкона и обвинението в педофилия, повдигнато срещу него, размиват осанката на любимеца, създал и изтанцувал Лунната стъпка.

Метросексуалността е особено наложена в 21-ви век, но при Майкъл Джексън от постмодерна екстравагантност, суетата му избива на психичен дисбаланс, продиктуван от силния комплекс, че е цветнокож, а не бял. Така той остава в историята не толкова с блестящото си творческо майсторство на поп изпълнител, а със скандализиращия си външен вид.

Журналистката, носител на Пулицър, Марго Джеферсън пише за Ню Йорк Таймс: "Дали е мъж, момче, или по скоро се стреми да придобие женски облик? Това е човек, който преди беше черен, а сега е бял. Или поне не-черен. Най-малкото- това е един нов вид мулат, създаден от науката и козметичната хирургия.“

 

08.10.2007 / Радостина Пеева

34 коментарaДобави коментар »

Vixen

От Vixen03.08.2010, 14:56 ч.

Статията наистина е долнопробна и би трябвало да се коригира или изтрие! Тя не съответства с истината. В нея са написани гнусните лъжи и клевети, които съсипаха гениалния Майкъл приживе. Изсветляването на кожата се...

Виж всички коментари за "Майкъл Джексън".

Още от "Звезди"

Киану Рийвс - моята спътница смъртта

Киану Рийвс - моята спътница смъртта

Заради поредицата трагедии в живота си Киану Рийвс е на „ти“ със свръхестествените явления, а парапсихолози са убедени, че е безсмъртно същество

Певците от ММ поколението

Певците от ММ поколението

Какво се случва с ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ, КОИТО ПРЕЗ 90-ТЕ ГОДИНИ УСПЯХА да възродят любовта на родните меломани към БГ музиката.

ЪПСУРТ: Психиатрите не бива да остават без работа

ЪПСУРТ: Психиатрите не бива да остават без работа

Ицо Хазарта, Бат Венци и Буч вече 20 години творят – имат пет албума в дискографията си и всяко парче се превръща в хит. Ето и какво казаха рапърите в специално интервю за Story.