МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Зеленият чай помага при заболявания на костния мозък

От 0 коментара0/5

Американски учени и техни колеги от Германия са установили, че зеленият чай е полезен за хора с множествена миелома и амилоидоза - потенциално смъртоносни патологии на костния мозък.

Зеленият чай помага при заболявания на костния мозък
 © архив

Известни са многото положителни въздействия от консумацията на зелен чай. Той понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и помага за намаляване на теглото.

Вижте също:

Диета със зелен чай >>>

Кои са перфектните чайове за отслабване? >>>

Американски учени и техни колеги от Германия са установили, че освен това, зеленият чай е полезен за хора с множествена миелома и амилоидоза - потенциално летални патологии на костния мозък.

зелен чай

Учените са направили откритието си докато са изследвали съединението епигалокатехин-3-галат (EGCG), съдържащо се в зеления чай. Те открили, че това съединение има благотворен ефект върху пациентите, страдащи от множествена миелома и амилоидоза.

Вижте също:

5 причини да пиете зелен чай по-често >>>

5 напитки със зелен чай за отслабване >>>

Амилоидозата е натрупване на анормално променени протеини в междуклетъчното пространство. Тези неразтворими отлагания  могат да се натрупват в различни органи като сърцето и бъбреците. Ри изследването е било установено, че EGCG трансформира леките вериги амилоиди, предотвратявайки натрупването им. EGCG не е токсичен и не формира фибрилни структури, изтъкват учените. Подобен ефект е бил наблюдаван при изследвания за въздействието на EGCG върху заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

/БГНЕС/

Още за: зелен чай

Още от "Здраве"

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.