МАЙ 28 Новини | ЗдравеОбнови

Зеленият чай помага при заболявания на костния мозък

От 0 коментара0/5

Американски учени и техни колеги от Германия са установили, че зеленият чай е полезен за хора с множествена миелома и амилоидоза - потенциално смъртоносни патологии на костния мозък.

Зеленият чай помага при заболявания на костния мозък
 © архив

Известни са многото положителни въздействия от консумацията на зелен чай. Той понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и помага за намаляване на теглото.

Вижте също:

Диета със зелен чай >>>

Кои са перфектните чайове за отслабване? >>>

Американски учени и техни колеги от Германия са установили, че освен това, зеленият чай е полезен за хора с множествена миелома и амилоидоза - потенциално летални патологии на костния мозък.

зелен чай

Учените са направили откритието си докато са изследвали съединението епигалокатехин-3-галат (EGCG), съдържащо се в зеления чай. Те открили, че това съединение има благотворен ефект върху пациентите, страдащи от множествена миелома и амилоидоза.

Вижте също:

5 причини да пиете зелен чай по-често >>>

5 напитки със зелен чай за отслабване >>>

Амилоидозата е натрупване на анормално променени протеини в междуклетъчното пространство. Тези неразтворими отлагания  могат да се натрупват в различни органи като сърцето и бъбреците. Ри изследването е било установено, че EGCG трансформира леките вериги амилоиди, предотвратявайки натрупването им. EGCG не е токсичен и не формира фибрилни структури, изтъкват учените. Подобен ефект е бил наблюдаван при изследвания за въздействието на EGCG върху заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

/БГНЕС/

Още за: зелен чай

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.