ЮНИ 29 Новини | ЗдравеОбнови

Затлъстяването е основа причина за по-кратък живот

От 0 коментара0/5

Оказва се, че затлъстяването е по-голям рисков фактор от пушенето и високото кръвно налягане.

Затлъстяването е основа причина за по-кратък живот
 © iStock

Затлъстяването е причина номер едно за съкращаването на живота – по-голям рисков фактор от пушенето и високото кръвно налягане.

Според екип американски изследователи прекомерното наднормено тегло води до 47% повече загубени години живот в сравнение с цигарите, които от своя страна съкращават живота с почти толкова, с колкото и високото кръвно налягане, пише научното издание „Сайънс дейли“.

Според екипа, базирал откритията си на данни на американски граждани от 2014 г., най-много години живот човек губи заради наднорменото тегло, диабета, пушенето, високото кръвно налягане и високия холестерол.

Учените обаче предупреждават, че заключенията им могат да не важат по същия начин за отделните индивиди, като за човек с наднормено тегло и проблеми с алкохола пиенето може да е основен фактор за съкращаването на живота му.

Данните показват и подобряването в общественото и клинично здраве ,вследствие на усилията през последните 15 години да се ограничи употребата на цигари. Ако това не беше така, то сега пушенето със сигурност щеше да е начело на списъка.

Вижте по темата:

4 съвета, с които да откажете цигарите веднъж завинаги

Ключов момент в проучването е и фактът, че три от първите пет причини за намаляване продължителността на живота – диабетът, хипертонията и високият холестерол могат да бъдат лекувани.

„Тези предварителни резултати продължават да хвърлят светлина върху важността на отслабването, справянето с диабета и здравословното хранене на населението в САЩ“, посочва д-р Глен Такслър, изследовател от Клиника „Кливланд“ и автор на проучването.

6 вида затлъстяване и как да се справим >>>

„Истината е, че макар и да знаем непосредствената причина за смъртта на пациент – например рак на гърдата или инфаркт, ние не знаем какви са допринеслите за това фактори като пушенето, наднорменото тегло, алкохола и семейната история“, допълни още д-р Такслър, който заедно с екипа си продължава да работи върху по-точни изчисления за факторите, водещи до съкращаване на живота. /БГНЕС

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.