МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Замърсяването на околната среда погубва близо два милиона деца годишно

От 0 коментара0/5

Причините за смъртта на 1,7 милиона деца всяка година се крият в замърсената околна среда, съобщи Световната здравна организация.

Замърсяването на околната среда погубва близо два милиона деца годишно
 © iStock

По оценки на СЗО в един от четири случая на детска смърт от едномесечна до петгодишна възраст, причината е в нездравата околна среда. Основните ѝ проявления са замърсяването на въздуха, пасивното пушене, отсъствието на чиста вода и санитарни мерки, неправилна хигиена.

Замърсяването на околната среда - рисков фактор за хипертония >>>

Внасят чист въздух в замърсени райони на Китай >>>

„Замърсената околна среда е смъртна опасност, особено за малките деца. Техните формиращи се органи и имунната им система, малките тела и дихателни пътища ги правят особено уязвими пред мръсния въздух и вода”, заяви генералната директорка на СЗО Маргарет Чен.

От организацията отбелязват, че най-разпространените заболявания, които водят до детска смъртност - диарията, маларията и пневмониите – може да бъдат предотвратени с подобряване на околната среда. /ТАСС/

Прочетете още по темата:

Кажи ми къде живееш, за да ти кажа дали си здрав

Още от "Здраве"

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.