МАЙ 27 Новини | ЗдравеОбнови

Великобритания е първата държава, разрешила раждането на дете от трима родители

0 коментара0/5

Британски здравен регулатор даде зелена светлина за процедури по изкуствено оплождане с гени на трима родители, с което Великобритания става първата в света държава, разрешила подобни процедури.

Великобритания е първата държава, разрешила раждането на дете от трима родители

Председателят на Службата по оплождане и ембриология Сали Чешир нарече решението за използване на митохондриална генна терапия историческо и първо по рода си.

Процесът на ин витро оплождане >>>

През февруари тази година британските депутати разрешиха изкуственото оплождане на бебета с ДНК от трима души, но за извършването на подобни процедури е необходимо разрешението на Службата по оплождане и ембриология.

Техниката ще позволи на жени, които са носителки на генни мутации, причиняващи тежки заболявания, да родят свои деца, необременени с опасните болести.

„Сигурна съм, че пациенти, очакващи подобни процедури, ще бъдат наистина доволни от това, което решихме днес“, каза Чешир, но допълни, че процедурите ще се извършват предпазливо.

Миналия месец независима група експерти заяви, че подобна практика трябва да бъде прилагана, но с предпазливост, за да може да се избегне генетичното предаване на нежелани болести.

Роди се дете от трима души >>>

Митохондриите са структури в клетката, които създават жизнената й енергия и съдържат свои собствени гени, наречени митохондриална ДНК, предаваща се чрез майката. Митохондриалните болести причиняват различни здравословни състояния, вариращи от лошо зрение до диабет и загуба на мускулна маса. Според лекари около 125 бебета всяка година се раждат във Великобритания с подобни мутации. 

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.