МАЙ 28 Новини | ЗдравеОбнови

Успехът ни в спазването на диети рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи

0 коментара0/5

Учени откриха пряката връзка между поведението на човек в социалните мрежи и успеваемостта на диетите, които спазва.

Успехът ни в спазването на диети рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи

Нещо повече, експеримент на Технологичния университет в Джорджия е установил, че успехът (или пък провалът) ни в диетите може да се определи с точност до 77% в зависимост от набора думи и фрази, които използваме в "Туитър", например.

Според водещият изследовател на проекта проф. Мунмун де Кодури "колкото по-успешно хората се придържат към дневните си цели в храненето, толкова по-позитивно отношение демонстрират в социалните си взаимоотношения". Подобни позитивни изказвания могат да са "Ако не се проваляш, значи не се опитваш достатъчно усърдно", "Ако никога не се спънем, никога няма да паднем. А ако не падаме, никога няма да се научим как да растем".

Други отличителни страни на хората, справящи се със спазването на хранителния си режим, са честото акцентиране върху теми като фитнес и здраве и по-откритата и приятелски настроена комуникация с виртуалните си последователи. Освен това - чрез позитивната си енергия, споделянето на здравословни рецепти, мотивиращи мисли и трикове за упражнения, те изграждат по-голяма мрежа от приятели, които ги подкрепят и това неминуемо се отразява на желанието им да продължат с преследването на целите си.

Колкото до тези, които постоянно се провалят в опитите си да спазват диета или да се придържат към здравословен хранителен режим? Тяхното съдържание в "Туитър" често демонстрира отрицателен тон, страх или пък омраза, породени от поредното разочарование. Според де Кодури при тях постоянно може да се забележи как се оплакват от липсата си на настроение, от всякакъв вид болки, от случилото се в ежедневието им или накратко ... животът им се струва вечно черен.

За да достигнат до тези заключения изследователите са прегледали над 2 млн. туита от близо 700 потребителя. Отделните туитове са били анализирани за наличието на лингвистични похвати, които разкриват връзка между израза на емоционалност и здравето/ благосъстоянието на човека. Наред с афективните и когнитивните аспекти, лингвистичният стил на публикациите също е бил поставен под лупа. Де Кодури се надява, че този аналитичен похват ще създаде благоприятни условия за подобряване на здравословното състояние и прихващане на емоционалното състояние на човек, така че да му се подаде по правилен начин ръка, когато реши да се отказва или изпада в депресия. 

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.