АПР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Упражненията не помагат много за отслабването

От 1 коментар0/5

Физическата активност има малка роля в борбата с наднорменото тегло. Вместо това общественото внимание трябва да бъде насочено към нездравословното хранене, съветват доктори.

Упражненията не помагат много за отслабването

В статия в престижното издание British Journal of Sports Medicine, цитирана от Би Би Си, трима експерти единодушно заявяват, че докато упражненията имат голямо влияние върху превенцията на заболявания като диабет, сърдечни проблеми и деменция, то те имат доста малко отношение спрямо борбата с наднормените килограми.

Според експертите основно значение за отслабването има излишната захар и въглехидратите.

Вижте също: 5 упражнения за плосък корем

Д-р Асийм Малхотра, един от авторите на статията, обвини хранителната индустрия за това, че окуражава вярването, че упражненията биха могли да противодействат на влиянието на вредната храна.

"Хората с наднормено тегло няма нужда да правят ни най-малко упражнения, за да свалят килограми, те просто трябва да ядат по-малко. Моето най-голямо притеснение е, че посланията, които достигат до публиката, са, че можеш да ядеш каквото искаш стига да се упражняваш", казва още д-р Малхотра.

Вижте също: 3 упражнения за стегнати бедра

Според други изследователи обаче в никакъв случай не трябва да се пренебрегва ролята на отслабването. Проф. Марк Бейкър от Националния институт за здраве и добра грижа препоръчва "добре балансирана диета, комбинирана с физическа активност". Според него би било "идиотско"да се отхвърля важността на физическата активност. 

1 коментарДобави коментар »

tays

От tays24.04.2015, 15:58 ч.

Ако една баничка е равна на един час тренировка , по-добре е да се изяде баничката и да се изгорят калориите в залата , отколкото да се лежи в къщи цял ден и нищо да не се прави. Освен това , хората , които се занимават със...

Виж всички коментари за "Упражненията не помагат много за отслабването".

Още от "Здраве"

Сокът от череши лекува безсъние

Сокът от череши лекува безсъние

По една чаша сок от череши сутрин и вечер може да помогне в борбата с безсънието, посочва ново изследване.

Нудъли от копринени буби влизат в менютата в Китай

Нудъли от копринени буби влизат в менютата в Китай

Компанията „Bits and Bites“, иска да създаде нов начин за здравословен и траен начин на хранене за милиарди хора като започне производство на нудъли от стрити на прах копринени буби.

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Сърцето ви е било разбито от скорошна раздяла? Най-добрият начин да се възстановите от негативните чувства е като повярвате, че правите нещо, с което помагате на себе си, смятат учени.