МАЙ 25 Новини | ЗдравеОбнови

Учените разкриха защо грешат учените

0 коментара0/5

Медицинските изследвания, имащи за цел изпитанията върху животни на терапии за лечение на заболявания на мозъка, често са изопачени и показват положителни резултати, които не се потвърждават при хора, става известно от проучване, публикувано във вторник.

Учените разкриха защо грешат учените
Учените разкриха защо грешат учените

Резултатите от това изследване, проведено от Джон Йоанидис и негови колеги в Станфордския университет обяснява защо голям брой привидно ефективни методи за лечения на животни не вършат работа при хора.

Авторите на това проучване са изследвали 160 публикации за 1 411 разработки с участието на повече от 4 хиляди опитни животни, свързани с лечението на болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер или множествената склероза.

Едва осем от разработките показват забележими резултати, а само две от тях позволяват да се постигнат "удовлетворителни" резултати при последващата прилагана при хората опитна терапия, твърдят изследователите от Станфорд.

Останалата част от изследванията са изкривени от множество проблеми: недобре извършени на място, твърде малък обем на опитите или публикуване само на изследвания с "положителни резултати". "Литературата, отнасяща се до проучванията на неврологичните заболявания, вероятно е много предубедена", съобщава изследването, публикувано в списание PLoS Biology.

"Предубедени резултатите от опитите с животни може да доведат до неефективни или дори вредни за хората клинични изпитания или до загуба на пари за научни изследвания", добавят авторите.

"Възможно обяснение за този провал е в биологичните и физиологичните разлики между животни и хора, но тези грешки могат да се обяснят и с аномалии при изследванията или публикациите за тях", добавят те.

Изследователите предпочитат да публикуват своите изследвания в престижни научни списания, но те са склонни да подчертават само проучвания с положителни резултати, което също може да обясни тези предубедени резултати.

Изследователите от Станфорд предлагат решения за подобряване на ситуацията като се прилагат по-строги бариери за проучвания и анализ на резултатите, да се препроверяват опитите проведени върху животни, техните резултати да се публикуват независимо от това дали са положителни или не, както и да публикуват първичните данни от изследванията, така че и други учени да могат да ги проверят. 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Учените разкриха защо грешат учените".

Още от "Здраве"

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.

Ягодите подмладяват и избелват зъбите

Ягодите подмладяват и избелват зъбите

Освен че имат апетитен вид и аромат, ягодите са много хранителни и полезни за вашето здраве.