МАЙ 27 Новини | ЗдравеОбнови

Учени търсят по-безопасно ин витро оплождане

0 коментара0/5

При един от методите, използван в около половината от опложданията ин витро, леко се увеличават шансовете да се роди дете, което е възможно да има умствена изостаналост, разкрива международно проучване, публикувано във вторник в САЩ.

Учени търсят по-безопасно ин витро оплождане
Учени търсят по-безопасно ин витро оплождане

Според социологическо изследване зясягащо извадка от 2,5 милиона деца, родени в Швеция между 1982 г. и 2007 г., изследователите, базирани в Обединеното кралство и Съединените щати са проучили специално 30 959 от тези деца, родени след ин витро оплождане.

Това се уточнява в изследването, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация /Journal of the American Medical Association/.

В сравнение с другите деца, тези "бебета в епруветка" не показват по-голяма вероятност да развият аутизъм, но рискът от умствена изостаналост е бил по-висок с 18%.

Все пак, това увеличение не се проявява, ако изследователите вземат под внимание проблемите свързани с многоплодната бременност. Многоплодната бременност се среща често при оплождане по метода ин витро.

След това изследователите са сравнили шест различни метода на изкуствено оплождане, използвани в Швеция, както и използване на замразени ембриони.

Сред тях, методът ICSI, който е директно микроинжектиране на сперматозоиди в яйцеклетката, използван в около половината от опложданията ин витро и по-специално препоръчван при случаи на мъжки стерилитет, се оказва с най-много възможности да доведе до проблеми.

Децата, родени след тази процедура, са с 51% по-голяма вероятност да се развиват с умствена изостаналост, в сравнение с тези, родени след други ин витро процедури. Случаите на умствена изостаналост са между 62 и 93 на 100 хиляди.

"Чрез изучаване поотделно на различните методи, използвани за ин витро, стигнахме до заключението, че традиционното ин витро е по-безопасно", каза Свен Сандин от Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон, съавтор на изследването.

"Но методът ин витро, наричан ICSI, включващ /.../ е свързан с повишен риск от прояви на умствена изостаналост и аутизъм при децата", казва той.

"Броят на децата, родени след изкуствено оплождане, ще продължи да расте и все още има много да снаучаваме за неговите дългосрочни последици. Разбирането и премахването дори на малкия риск от развитие на психични проблеми е важна цел", заключава Марсел Седарс от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.