АПР 27 Новини | ЗдравеОбнови

Учени: Причините за мигрената се крият в кръвоносната система

От 0 коментара0/5

Според учени причините за мигрената се крият в кръвоносната система....

Учени: Причините за мигрената се крият в кръвоносната система

Ново проучване на Международния консорциум на генетичната мигрена (IHGC) посочва, че най-вероятната причина за предизвикването на мигрена е в кръвоносната система, а не на неврологично ниво.

Изследването би могло да помогне на лекарите в откриването на отговора на въпроса дали мигрената е васкуларен или неврологичен проблем.

Откритията на IHGC се базират върху данни от 22 различни генетични проучвания, които обхващат общо 60 000 пациенти с мигрена от над 12 държави. Данните са показали, че 38 генетични региона се свързват с мигрената, като 28 от тях са открити за първи път.

И макар и повечето от тези гени да се свързват с мигрената за първи път, те имат връзка с васкуларни заболявания, контракции на гладката мускулатура, функционирането на артериите и други. Според откритията васкуларните и мускулните проблеми играят голяма роля при мигрената.

ВИЖТЕ СЪЩО:7 съвета, с които ще победите мигрената>>>

„В това последно мащабно проучване бяха открити десетки нови генетични рискови фактори“, заяви Аарно Палоти от IHGC. „Тези геномни открития са първата конкретна стъпка към развитието на персонализирано, базирано на доказателства лечение на това сложно заболяване“, допълни друг учен, работил върху откритието, Джон-Анкър Цварт от Университетската болница в Осло, Норвегия, цитиран от изданието "Сайънс алърт". „Ние докторите от дълго време знаем, че пациентите с мигрена се различават едни от други и медикаментите, които работят при някои пациенти са напълно неефективни при други“, допълни той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 7 храни, с които ще победите главоболието>>>

Учените също така са открили доказателства, че мигрената може да е свързана с йонните канали на нервната система, които помагат за предаването на невронни сигнали, като това също е възможно поле за изследвания. 

Още от "Здраве"

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Сърцето ви е било разбито от скорошна раздяла? Най-добрият начин да се възстановите от негативните чувства е като повярвате, че правите нещо, с което помагате на себе си, смятат учени.

Затлъстяването е основа причина за по-кратък живот

Затлъстяването е основа причина за по-кратък живот

Оказва се, че затлъстяването е по-голям рисков фактор от пушенето и високото кръвно налягане.

Хапчетата против забременяване влошават женското здраве

Хапчетата против забременяване влошават женското здраве

Едно от най-разпространените средства за контрацепция – противозачатъчните хапчета, имат негативен ефект върху общото здраве на жените.