МАЙ 27 Новини | ЗдравеОбнови

Учени: Причините за мигрената се крият в кръвоносната система

От 0 коментара0/5

Според учени причините за мигрената се крият в кръвоносната система....

Учени: Причините за мигрената се крият в кръвоносната система

Ново проучване на Международния консорциум на генетичната мигрена (IHGC) посочва, че най-вероятната причина за предизвикването на мигрена е в кръвоносната система, а не на неврологично ниво.

Изследването би могло да помогне на лекарите в откриването на отговора на въпроса дали мигрената е васкуларен или неврологичен проблем.

Откритията на IHGC се базират върху данни от 22 различни генетични проучвания, които обхващат общо 60 000 пациенти с мигрена от над 12 държави. Данните са показали, че 38 генетични региона се свързват с мигрената, като 28 от тях са открити за първи път.

И макар и повечето от тези гени да се свързват с мигрената за първи път, те имат връзка с васкуларни заболявания, контракции на гладката мускулатура, функционирането на артериите и други. Според откритията васкуларните и мускулните проблеми играят голяма роля при мигрената.

ВИЖТЕ СЪЩО:7 съвета, с които ще победите мигрената>>>

„В това последно мащабно проучване бяха открити десетки нови генетични рискови фактори“, заяви Аарно Палоти от IHGC. „Тези геномни открития са първата конкретна стъпка към развитието на персонализирано, базирано на доказателства лечение на това сложно заболяване“, допълни друг учен, работил върху откритието, Джон-Анкър Цварт от Университетската болница в Осло, Норвегия, цитиран от изданието "Сайънс алърт". „Ние докторите от дълго време знаем, че пациентите с мигрена се различават едни от други и медикаментите, които работят при някои пациенти са напълно неефективни при други“, допълни той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 7 храни, с които ще победите главоболието>>>

Учените също така са открили доказателства, че мигрената може да е свързана с йонните канали на нервната система, които помагат за предаването на невронни сигнали, като това също е възможно поле за изследвания. 

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.