ФЕВ 26 Новини | ЗдравеОбнови

Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция

От 0 коментара0/5

Хората, които живеят в големи градове и в близост до главни пътни артерии имат по-висок риск от развитие на деменция, става ясно от ново проучване, публикувано в научното издание Lancet.

Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция
 © архив

Оказва се, че около 10% от случаите на деменция при хора, живеещи на по-малко от 50 метра до главен път, се дължат именно на замърсяването от градския трафик. Авторите на проучването са изследвали почти 2 млн. души в Канада в периода между 2001 и 2012 г.

Според тях мръсният въздух и шума трайно увреждат функциите на човешкия мозък.

Повече от 50 млн. души по света страдат от деменция

Въпреки това точните причини за проява на болестта са неясни, а лечение за нея няма и до днес. Д-р Хонг Чен от Института за обществено здраве в Онтарио, който е един от водещите автори на изследването, посочва, че са необходими още изследвания, за да се разбере конкретната връзка между трафика и когнитивния упадък.

Според него, едни от основните виновници за мозъчното нарушение, се явяват шумът, ултрафините частици, азотните оксиди и частиците от износени гуми.

Том Денинг, директор на Центъра за деменция към университета в Нотингам, посочва, че констатациите са "интересни и провокативни".

Вижте също:

Разговори и орехи срещу деменция >>>

3 пъти ще се увеличат случаите на деменция до 2050>>>

деменция

"Със сигурност е правдоподобно, че замърсяването на въздуха от моторните изгорели газове могат да допринесат за мозъчна патология и че с течение на времето това увеличава риска от деменция“, посочва той. По неговите думи, без съмнение животът в условия на тежко замърсяване на въздуха е изключително неприятен и не е добър за никого. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение, поради увеличаването на средната продължителност на живота на хората. Заболеваемостта нараства значително с възрастта, като се удвоява за всеки 5 години след 60-годишна възраст. Вероятността за поява на синдрома нараства с напредване на годините, най-често след 65-годишна възраст. В настоящия момент в света 3-6% от населението между 65 и 79 години и 20-30% от населението между 80 и 95 години боледува от деменция. /БГНЕС/

Още за: деменция

Още от "Здраве"

12 000 лекари от Европа планират да напуснат Великобритания заради Брекзита

12 000 лекари от Европа планират да напуснат Великобритания заради Брекзита

Около 12 000 лекари, които са се дипломирали в страните от еврозоната, може да напуснат Великобритания заради по-ниската социална сигурност, която произтича от Брекзита.

Успехът ни в спазването на диети рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи

Успехът ни в спазването на диети рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи

Учени откриха пряката връзка между поведението на човек в социалните мрежи и успеваемостта на диетите, които спазва.

Витамин Б3 в борба с глаукомата

Витамин Б3 в борба с глаукомата

Ако към водата, която се пие се прибави витамин В3 може да се подобри зрението и да се предотврати появата на глаукома, твърдят учените.