МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция

От 0 коментара0/5

Хората, които живеят в големи градове и в близост до главни пътни артерии имат по-висок риск от развитие на деменция, става ясно от ново проучване, публикувано в научното издание Lancet.

Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция
 © архив

Оказва се, че около 10% от случаите на деменция при хора, живеещи на по-малко от 50 метра до главен път, се дължат именно на замърсяването от градския трафик. Авторите на проучването са изследвали почти 2 млн. души в Канада в периода между 2001 и 2012 г.

Според тях мръсният въздух и шума трайно увреждат функциите на човешкия мозък.

Повече от 50 млн. души по света страдат от деменция

Въпреки това точните причини за проява на болестта са неясни, а лечение за нея няма и до днес. Д-р Хонг Чен от Института за обществено здраве в Онтарио, който е един от водещите автори на изследването, посочва, че са необходими още изследвания, за да се разбере конкретната връзка между трафика и когнитивния упадък.

Според него, едни от основните виновници за мозъчното нарушение, се явяват шумът, ултрафините частици, азотните оксиди и частиците от износени гуми.

Том Денинг, директор на Центъра за деменция към университета в Нотингам, посочва, че констатациите са "интересни и провокативни".

Вижте също:

Разговори и орехи срещу деменция >>>

3 пъти ще се увеличат случаите на деменция до 2050>>>

деменция

"Със сигурност е правдоподобно, че замърсяването на въздуха от моторните изгорели газове могат да допринесат за мозъчна патология и че с течение на времето това увеличава риска от деменция“, посочва той. По неговите думи, без съмнение животът в условия на тежко замърсяване на въздуха е изключително неприятен и не е добър за никого. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение, поради увеличаването на средната продължителност на живота на хората. Заболеваемостта нараства значително с възрастта, като се удвоява за всеки 5 години след 60-годишна възраст. Вероятността за поява на синдрома нараства с напредване на годините, най-често след 65-годишна възраст. В настоящия момент в света 3-6% от населението между 65 и 79 години и 20-30% от населението между 80 и 95 години боледува от деменция. /БГНЕС/

Още за: деменция

Още от "Здраве"

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.