ЯНУ 19 Новини | ЗдравеОбнови

Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция

От 0 коментара0/5

Хората, които живеят в големи градове и в близост до главни пътни артерии имат по-висок риск от развитие на деменция, става ясно от ново проучване, публикувано в научното издание Lancet.

Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция
 © архив

Оказва се, че около 10% от случаите на деменция при хора, живеещи на по-малко от 50 метра до главен път, се дължат именно на замърсяването от градския трафик. Авторите на проучването са изследвали почти 2 млн. души в Канада в периода между 2001 и 2012 г.

Според тях мръсният въздух и шума трайно увреждат функциите на човешкия мозък.

Повече от 50 млн. души по света страдат от деменция

Въпреки това точните причини за проява на болестта са неясни, а лечение за нея няма и до днес. Д-р Хонг Чен от Института за обществено здраве в Онтарио, който е един от водещите автори на изследването, посочва, че са необходими още изследвания, за да се разбере конкретната връзка между трафика и когнитивния упадък.

Според него, едни от основните виновници за мозъчното нарушение, се явяват шумът, ултрафините частици, азотните оксиди и частиците от износени гуми.

Том Денинг, директор на Центъра за деменция към университета в Нотингам, посочва, че констатациите са "интересни и провокативни".

Вижте също:

Разговори и орехи срещу деменция >>>

3 пъти ще се увеличат случаите на деменция до 2050>>>

деменция

"Със сигурност е правдоподобно, че замърсяването на въздуха от моторните изгорели газове могат да допринесат за мозъчна патология и че с течение на времето това увеличава риска от деменция“, посочва той. По неговите думи, без съмнение животът в условия на тежко замърсяване на въздуха е изключително неприятен и не е добър за никого. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение, поради увеличаването на средната продължителност на живота на хората. Заболеваемостта нараства значително с възрастта, като се удвоява за всеки 5 години след 60-годишна възраст. Вероятността за поява на синдрома нараства с напредване на годините, най-често след 65-годишна възраст. В настоящия момент в света 3-6% от населението между 65 и 79 години и 20-30% от населението между 80 и 95 години боледува от деменция. /БГНЕС/

Още за: деменция

Още от "Здраве"

Злоупотребата с алкохол в юношеството променя мозъка

Злоупотребата с алкохол в юношеството променя мозъка

Дълготрайната употреба с алкохол в юношеските и младежки години променя мозъка, отразявайки се върху кортикална възбудимост и функционалната му свързаност.

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро чрез PNT

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро чрез PNT

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители чрез усъвършенствана технология за ин витро оплождане PNT.

Диоптрични очила от колекция KWIAT Exclusive 2017

Ползата от очилата през зимата

В контраст със снежната белота на зимата, изобилието от цветове и шарки при моделите очила за 2017-та година е огромно!