МАЙ 28 Новини | ЗдравеОбнови

Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция

От 0 коментара0/5

Хората, които живеят в големи градове и в близост до главни пътни артерии имат по-висок риск от развитие на деменция, става ясно от ново проучване, публикувано в научното издание Lancet.

Трафикът в големите градове ни застрашава от деменция
 © архив

Оказва се, че около 10% от случаите на деменция при хора, живеещи на по-малко от 50 метра до главен път, се дължат именно на замърсяването от градския трафик. Авторите на проучването са изследвали почти 2 млн. души в Канада в периода между 2001 и 2012 г.

Според тях мръсният въздух и шума трайно увреждат функциите на човешкия мозък.

Повече от 50 млн. души по света страдат от деменция

Въпреки това точните причини за проява на болестта са неясни, а лечение за нея няма и до днес. Д-р Хонг Чен от Института за обществено здраве в Онтарио, който е един от водещите автори на изследването, посочва, че са необходими още изследвания, за да се разбере конкретната връзка между трафика и когнитивния упадък.

Според него, едни от основните виновници за мозъчното нарушение, се явяват шумът, ултрафините частици, азотните оксиди и частиците от износени гуми.

Том Денинг, директор на Центъра за деменция към университета в Нотингам, посочва, че констатациите са "интересни и провокативни".

Вижте също:

Разговори и орехи срещу деменция >>>

3 пъти ще се увеличат случаите на деменция до 2050>>>

деменция

"Със сигурност е правдоподобно, че замърсяването на въздуха от моторните изгорели газове могат да допринесат за мозъчна патология и че с течение на времето това увеличава риска от деменция“, посочва той. По неговите думи, без съмнение животът в условия на тежко замърсяване на въздуха е изключително неприятен и не е добър за никого. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение, поради увеличаването на средната продължителност на живота на хората. Заболеваемостта нараства значително с възрастта, като се удвоява за всеки 5 години след 60-годишна възраст. Вероятността за поява на синдрома нараства с напредване на годините, най-често след 65-годишна възраст. В настоящия момент в света 3-6% от населението между 65 и 79 години и 20-30% от населението между 80 и 95 години боледува от деменция. /БГНЕС/

Още за: деменция

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.