ЮНИ 29 Новини | ЗдравеОбнови

Топенето на ледовете може да доведе до завръщането на опасни болести от миналото

От 0 коментара0/5

Глобалното затопляне и съпътстващото го повишаване на температурите може да доведе до редица негативни последствия за планетата, включително и до „възраждането“ на изчезнали отдавна болести.

Топенето на ледовете може да доведе до завръщането на опасни болести от миналото
 © Архив

Учени, работещи на Полярния кръг през последните няколко десетилетия попадат там на редица вируси, които един ден биха могли да се завърнат на Земята, ако вечната замръзналост на земната кора в териториите около Северния полюс започне да се затопля, пише научното издание „Сайънс алърт“.

През 2015 г. изследователи в Сибир откриха т. нар. Mollivirus sibericum – 30 000-годишен вирус, който успя да зарази амеби по време на лабораторен експеримент. Само десетилетие по-рано учените откриха в руската тундра първи по рода си вирус, съдържащ в себе си 1200 гена и с дължина два пъти по-голяма от тази на традиционните вируси. За сравнение вирусът ХИВ има само девет гена.

Наскоро изследователи установиха, че подобни вируси биха могли да избягат от своите „замръзнали затвори“, въпреки че според автора на в. „Ню Йорк таймс“ Карл Цимер това за момента е малко вероятно, тъй като те не „изпълзяват“ от земята, а се „размразяват“ в лаборатории.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Честотата на потопите се е увеличила с 500% последните 20 години >>>

Откритите древни вируси се различават по няколко неща от тези, които върлуват по земята в момента. На първо място те са значително по-големи, в някои случаи до 30 пъти. Те разполагат и с повече гени. Mollivirus sibericum разполага само с 500 гена, които дават инструкции за произвеждане на протеини.

Вирусите не се смятат за живи същества, но някои от тези гигантски техни предшественици притежават качества, наподобяващи тези на функциониращ метаболизъм. /БГНЕС /

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.