МАЙ 01 Новини | ЗдравеОбнови

Спешно имунизират за морбили в Пловдив

От 0 коментара0/5

Двегодишно дете от Пловдив е със съмнение за морбили, то не е ваксинирано и идва в Столипиново от Германия през Румъния, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата. Детето не е било имунизирано.

Спешно имунизират за морбили в Пловдив
 © istockphoto.com

Случаят предизвика спешно указание от Министерството на здравеопазването към личните лекари да прегледат пациентските си листи и да поставят ваксина на всички, които нямат.

Заболяването, познато и като " дребна шарка", засяга предимно деца. Имунизацията срещу морбили, рубеола и паротит е в задължителния национален календар, на нея подлежат децата на 13 месеца и на 12 години.

Морбили е силно заразно заболяване, може да причини усложнения, има силен интоксикационен период. Сред усложненията са бронхити, бронхопневмонии, менингоенцефалити. а последната голяма епидемия в национален мащаб беше през 2010 година.

Подробен имунизационен календар >>>

Имунизацията предотвратява смъртта на над 2,5 млн. деца годишно >>>

Тогава имаше и смъртни случаи, бебе в Монтана почина след усложнение от бронхопневмония. Засега случаят в Столипиново е единичен, няма други, но РЗИ предупреждава личните лекари да внимават за признаци за морбили и при съмнение да насочват пациентите към инфекционисти. Осигурена е ваксина за децата, които не са имунизирани. Освен личните лекари, децата могат да се ваксинират и в имунизационния кабинет на РЗИ. /БГНЕС

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Спешно имунизират за морбили в Пловдив".

Още от "Здраве"

Сокът от череши лекува безсъние

Сокът от череши лекува безсъние

По една чаша сок от череши сутрин и вечер може да помогне в борбата с безсънието, посочва ново изследване.

Нудъли от копринени буби влизат в менютата в Китай

Нудъли от копринени буби влизат в менютата в Китай

Компанията „Bits and Bites“, иска да създаде нов начин за здравословен и траен начин на хранене за милиарди хора като започне производство на нудъли от стрити на прах копринени буби.

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Сърцето ви е било разбито от скорошна раздяла? Най-добрият начин да се възстановите от негативните чувства е като повярвате, че правите нещо, с което помагате на себе си, смятат учени.