МАЙ 29 Новини | ЗдравеОбнови

Сексът е опасен за мъжете над 55, за жените - полезен

От 0 коментара0/5

Сексът в напреднала възраст повишава риска от сърдечни удари и изобщо от сърдечно-съдови проблеми. А това значи и от преждевременна смърт. Това обаче се отнася само до мъже. При жените от същата възрастова група нещата стоят точно обратно.

Сексът е опасен за мъжете над 55, за жените - полезен
 © istockphoto.com

Това са резултатите от мащабно изследване, извършено от учени от няколко университета под ръководство на социоложката проф. Хуей Лю от Университета на щата Мичиган.

Резултатите от изследването бяха публикувани в списание Journal of Health and Social Behavior. Лю и нейните колеги анализирали данните на 2204 мъже и жени на възраст от 57 до 85 години. Самата анкета се е състояла от две части. Първата се провела през 2005 и 2006 година, а втората – след 5 години. След това се сравнявали показателите от двете изследвания.

Вижте също:

8 ползи от добрия секс >>>

6 здравословни страни на секса >>>

И в двата случая изследователите провеждали разговори с хората - колко често са водили сексуален живот и са имали проблеми със здравето след половия акт.

След това се провеждала диагностика на сърдечно-съдовата система на анкетираните, оценявал се рискът от възникването на хипертония, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и инсулт. В крайна сметка станала ясна погрешността на представата, че сексът е полезен. Всеки случай за мъжете е точно така.

„Съжалявам, че ще трябва да разочаровам някои, но това е така – мъжете в напреднала възраст, които правят секс повече от веднъж седмично, примерно два пъти повече страдат от сърдечни заболявания в сравнение с хората, престанали да водят полов живот. Най-често проблеми със сърцето имат мъжете, които смятат секса за много приятен и необходим за здравето“, обобщава Хуей Лю.

Опасността при тях е в това, че възрастните мъже трябва да полагат повече усилия по време на секса. И тази „гимнастика“ обикновено продължава по-дълго, отколкото на младини. Затова тази възрастова група мъже е подложена на по-голямо натоварване на сърдечно-съдовата система. Те има по-малко проблеми с хипертензията. Като цяло здравият сексуален живот може да защити и в бъдеще по-възрастните жени от сърдечни заболявания. /БГНЕС/

Още от "Здраве"

Модерна 3-в-1 апаратура заработи в анестезиологията на МБАЛ „Вита“

Модерна 3-в-1 апаратура заработи в анестезиологията на МБАЛ „Вита“

BIS™ монитор, софтуерен перфузор и ларингиална маска гарантират безопасността и комфорта на пациента

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.