АПР 27 Новини | ЗдравеОбнови

Седенето на едно място - вредно за здраветo

0 коментара0/5

Седенето дълго на едно място повишава риска от инвалидизиране при хора над 60 години, сочи проучване, пуликувано в САЩ.

Седенето на едно място - вредно за здраветo
Седенето на едно място - вредно за здраветo

Американците в тази възрастова група водят по-често заседнал живот и седят на едно място през две трети от времето си, което е около 9 часа на ден. Това показват резултатите от анкета сред 2200 души. За всеки час повече, прекаран седнал, един възрастен човек на повече от 60 години, увеличава с 50% риска да стане инвалид и да има затруднения с обичайни дейност като тоалет, обличане, ходене и др., Това заявява д-р Дороти Дънлоп - професор по медицина в медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго, която е автор на изследването. Здравословните проблеми, които се свързват с липсата на активност и заседналия начин на живот, са сърдечно-съдови заболявания, диабет Втори тип, рак, и инсулт.

Диета при заседнал начин на живот >>>

Заседналият начин на живот увеличава три пъти риска от безсъние >>>

Едно изследване показва, че ако тези хора прекарват по-малко от три часа дневно седнали, ще спечелят средно две години живот повече. Участниците в изследването са носили датчици, които са измервали времето прекарано в седене и в движение.

Установено е, че ако една жена прекарва седнала 12 часа на ден тя носи риск от 6% за инвалидизиране, но ако увеличи с час това време - рискът става 9%.

Физическо движение, включително и обикновено ходене с бодро темпо, може да намали почти наполовина рисковете от сърдечносъдови заболявания и болестта на Алцхаймер. Физическата активност възпира нормалното стареене на мозъка на по-възрастните, смята проф. Кърк Ериксън, който преподава психология в университета в Питсбърг.

Продължителното седене съкращава живота >>>

С възрастта мозъкът намалява и физическата активност позволява подобряване на функционирането му като цяло и увеличаване на обема на хипокампуса с 2%, което помага да се забави остаряването на мозъка с една до две години, обясни той. /АФП /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Седенето на едно място - вредно за здраветo".

Още от "Здраве"

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Сърцето ви е било разбито от скорошна раздяла? Най-добрият начин да се възстановите от негативните чувства е като повярвате, че правите нещо, с което помагате на себе си, смятат учени.

Затлъстяването е основа причина за по-кратък живот

Затлъстяването е основа причина за по-кратък живот

Оказва се, че затлъстяването е по-голям рисков фактор от пушенето и високото кръвно налягане.

Хапчетата против забременяване влошават женското здраве

Хапчетата против забременяване влошават женското здраве

Едно от най-разпространените средства за контрацепция – противозачатъчните хапчета, имат негативен ефект върху общото здраве на жените.