МАЙ 27 Новини | ЗдравеОбнови

Седенето на едно място - вредно за здраветo

0 коментара0/5

Седенето дълго на едно място повишава риска от инвалидизиране при хора над 60 години, сочи проучване, пуликувано в САЩ.

Седенето на едно място - вредно за здраветo
Седенето на едно място - вредно за здраветo

Американците в тази възрастова група водят по-често заседнал живот и седят на едно място през две трети от времето си, което е около 9 часа на ден. Това показват резултатите от анкета сред 2200 души. За всеки час повече, прекаран седнал, един възрастен човек на повече от 60 години, увеличава с 50% риска да стане инвалид и да има затруднения с обичайни дейност като тоалет, обличане, ходене и др., Това заявява д-р Дороти Дънлоп - професор по медицина в медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго, която е автор на изследването. Здравословните проблеми, които се свързват с липсата на активност и заседналия начин на живот, са сърдечно-съдови заболявания, диабет Втори тип, рак, и инсулт.

Диета при заседнал начин на живот >>>

Заседналият начин на живот увеличава три пъти риска от безсъние >>>

Едно изследване показва, че ако тези хора прекарват по-малко от три часа дневно седнали, ще спечелят средно две години живот повече. Участниците в изследването са носили датчици, които са измервали времето прекарано в седене и в движение.

Установено е, че ако една жена прекарва седнала 12 часа на ден тя носи риск от 6% за инвалидизиране, но ако увеличи с час това време - рискът става 9%.

Физическо движение, включително и обикновено ходене с бодро темпо, може да намали почти наполовина рисковете от сърдечносъдови заболявания и болестта на Алцхаймер. Физическата активност възпира нормалното стареене на мозъка на по-възрастните, смята проф. Кърк Ериксън, който преподава психология в университета в Питсбърг.

Продължителното седене съкращава живота >>>

С възрастта мозъкът намалява и физическата активност позволява подобряване на функционирането му като цяло и увеличаване на обема на хипокампуса с 2%, което помага да се забави остаряването на мозъка с една до две години, обясни той. /АФП /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Седенето на едно място - вредно за здраветo".

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.