ЮНИ 26 Новини | ЗдравеОбнови

Самотата може да доведе до психични проблеми

От 0 коментара0/5

Чувството на самота може да доведе до други психологични проблеми като депресия, тревожност и параноя. Това показва мащабно австралийско проучване, цитирано от изданието „Сайънс алърт“.

Самотата може да доведе до психични проблеми
Самотата може да доведе до психични проблеми © Сн.: iStock.com

Изследването върху повече от 1000 души, проведено в период от шест месеца, показва също така, че хората, страдащи от социална тревожност, имат по-голям шанс в бъдеще да бъдат самотни. Учените посочват обаче, че връзката между двете не означава, че едното задължително води до друго и причиняването на двете състояния зависи и от други фактори.

Въпреки очевидната на пръв поглед връзка между самотата и депресията, те се различават от психологична гледна точка. Докато самотата се свързва с установяването на връзки с други хора, депресията обхваща по-общи въпроси за психическото здраве на човек.

Учени от университета „Суимбърн“ са провели своите тестове върху 1010 души на възраст от 18 до 87 години, измервайки промените в тяхното психическо здраве чрез три онлайн теста, проведени в рамките на шест месеца.

Те са установили, че макар и самотата да увеличава риска от развитие на психични проблеми, самите те не увеличават риска от чувство на самота.

ВИЖТЕ СЪЩО: Депресията – маската на самотата>>>

Всъщност само социалната тревожност увеличава самотността. Причина за това най-вероятно е, че хората, които страдат от социална тревожност е по-вероятно да избягват социални контакти, които в противен случай биха повлияли на чувството за самота.

„Ние не сме създадени да бъдем сами. Ние сме социален вид“, посочва водещият изследовател на проучването Мишел Лим. „Самотата може също така да доведе до влошено физическо здраве, в това число увеличен риск от развитие на Алцхаймер“, допълни тя.

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.