АПР 24 Новини | ЗдравеОбнови

Пристрастяването към Facebook е като към кокаина

От 0 коментара0/5

Facebook може да има ефект върху мозъка, сходен с този от пристрастяването към кокаин.

Пристрастяването към Facebook е като към кокаина
Пристрастяването към Facebook е като към кокаина © istockphoto.com

В рамките на проучването сред 20 студенти е проведена анкета, която определя какво е наличието на „симптоми на пристрастяване” към социалната мрежа – напрегнатост или отдръпване от сайта.

На учащите след са показани поредица изображения, които трябва да провокират натискането или ненатискането на определен бутон. През това време мозъчната им активност е проследявана със специални уреди.

Тези, които натискали бутона в отговор на изображения свързани с Facebook, като логото на сайта, са същите, които показали пристрастяване към социалната мрежа в анкетата.

Изследването на мозъчната активност и крайните резултати показват, че „пристрастяването към технологии” има някои невронни сходства с това към субстанции и хазарт.

социална мрежа пристрастяване

Facebook изображенията провокирали активност в тези части на мозъка, които са свързани с компулсивното поведение. Такива модели на сигналите от ума се получават при кокаинова зависимост.

Изследването е публикувано в медицинския журнал „Psychological Reports: Disability and Trauma”. (Психологически изследвания: Разстройства и травми).

Предполага се, че до 71% от интернет потребителите имат Facebook акаунти и 70% отварят сайта всеки ден. Малко под 50% го отварят по няколко пъти на ден. /БГНЕС /

Още за: Facebook

Още от "Здраве"

Хапчетата против забременяване влошават женското здраве

Хапчетата против забременяване влошават женското здраве

Едно от най-разпространените средства за контрацепция – противозачатъчните хапчета, имат негативен ефект върху общото здраве на жените.

Седенето на едно място - вредно за здраветo

Седенето на едно място - вредно за здраветo

Седенето дълго на едно място повишава риска от инвалидизиране при хора над 60 години, сочи проучване, пуликувано в САЩ.

Гигантска египтянка отслабна в Индия с 242 килограма

Гигантска египтянка отслабна в Индия с 242 килограма

Египтянката Иман Ахмад Абдулати, която беше смятана за най-пълната жена в света, за два месеца лечение в Индия отслабна с 242 кг. и вече тежи само 260 кг.