МАЙ 28 Новини | ЗдравеОбнови

Повечето време, прекарано в яслите, засилва стреса у децата

От 0 коментара0/5

Ако децата прекарват твърде много време в яслите, то те страдат три пъти повече от стрес, отколкото децата, които растат у дома.

Повечето време, прекарано в яслите, засилва стреса у децата
 © istockphoto.com

Според „Дейли мейл“ децата, които са с родителите си през деня, се разтоварват, а тези в детските ясли – обратно, стават все по-тревожни.

В най-голяма степен на стрес са подложени деца, които прекарват в яслите повече от 8 часа. Това се е потвърдило и чрез анализ на слюнката, в която учените откриват високи концентрации на хормона на стреса кортизол.

Счита се, че високото ниво на стрес в ранна възраст може да измени процеса на развитие на мозъка

То може да доведе до плахост и отслабен самоконтрол при децата в по-късна възраст. Има и добра новина – родителите са в състояние да компенсират тези процеси. Достатъчно е да прекарват повече и по-качествено времето си с децата, когато те са в къщи. Тези изводи са направени от Норвежкия университет за наука и технологии.

Децата и стресът >>>

Детска градина, детегледачка или баба >>>

Учените са наблюдавали 112 деца на възраст от 12 до 18 месеца. При децата, които посещават ясли, хормонът на стреса е с 32% по-висок спрямо тези, които са в къщи. Тези нива на кортизол при децата в яслите се увеличават с течение на времето през деня. Те спадат, когато децата се приберат у дома. /БГНЕС /

Още за: деца, стрес

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.