МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Повечето време, прекарано в яслите, засилва стреса у децата

От 0 коментара0/5

Ако децата прекарват твърде много време в яслите, то те страдат три пъти повече от стрес, отколкото децата, които растат у дома.

Повечето време, прекарано в яслите, засилва стреса у децата
 © istockphoto.com

Според „Дейли мейл“ децата, които са с родителите си през деня, се разтоварват, а тези в детските ясли – обратно, стават все по-тревожни.

В най-голяма степен на стрес са подложени деца, които прекарват в яслите повече от 8 часа. Това се е потвърдило и чрез анализ на слюнката, в която учените откриват високи концентрации на хормона на стреса кортизол.

Счита се, че високото ниво на стрес в ранна възраст може да измени процеса на развитие на мозъка

То може да доведе до плахост и отслабен самоконтрол при децата в по-късна възраст. Има и добра новина – родителите са в състояние да компенсират тези процеси. Достатъчно е да прекарват повече и по-качествено времето си с децата, когато те са в къщи. Тези изводи са направени от Норвежкия университет за наука и технологии.

Децата и стресът >>>

Детска градина, детегледачка или баба >>>

Учените са наблюдавали 112 деца на възраст от 12 до 18 месеца. При децата, които посещават ясли, хормонът на стреса е с 32% по-висок спрямо тези, които са в къщи. Тези нива на кортизол при децата в яслите се увеличават с течение на времето през деня. Те спадат, когато децата се приберат у дома. /БГНЕС /

Още за: деца, стрес

Още от "Здраве"

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.