АПР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Посивяването на косите показва повишен риск от инфаркт

От 0 коментара0/5

Посивяването на косата и исхемичната болест на сърцето споделят някои общи механизми, които идват с процеса на стареене.

Посивяването на косите показва повишен риск от инфаркт
 © istockphoto.com

Има ново наблюдателно проучване свързва двете събития с предположението, че първите бели косми вероятно индикират увеличената опасност от сърдечносъдови заболявания.

Да започнем с атеросклерозата. Тя се наблюдава тогава, когато по стените на кръвоносните съдове се натрупва плака, съставена от холестерол и други вредни вещества. След време плаката се калцира, ограничава еластичността на артериите и затруднява доставката на кръв към сърцето и останалите жизненоважни органи в тялото.

Вижте също:

Учени откриха гена на сивите коси >>>

Как да се научим да обичаме и да се грижим за побелелите коси >>>

Ако не се лекува, атеросклерозата може да причини сериозни сърдечни проблеми, включително инсулт, инфаркт и дори сърдечна недостатъчност. Диагнозата е свързана и с коронарната болест на сърцето, която наблюдаваме при плака в коронарните артерии.

здраве сърце

Добре известно е, че стареенето е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. За пръв път обаче учените излизат с теорията, че атеросклерозата и посивяването на косата си приличат толкова много. Очевидно те водят началото си от една и съща изходна позицията - увредени и остарели ДНК и клетки и повишен оксидативен стрес.

Според изследването, представено по време на годишната конференция на Европейското дружество по кардиология EuroPrevent 2017 на 8 и 9 април в Малага, количеството бели коси, особено при мъжете, показва и нивото на риск от болно сърце. Констатациите се базират на данни от 545 доброволци.

Съавторът на проучването д-р Ирини Самюел , кардиолог в университета на Кайро, коментира значението на резултатите:

"Атеросклерозата и побеляването се случват по подобни биологични пътеки и честотата на двете се увеличава с възрастта. Нашите резултати показват, че независимо от хронологичната възраст, прошарването може да бъде предупредителен знак за повишен сърдечносъдов риск“.

„Необходими са още изследвания за кожни признаци на такава опасност, които че ще ни дадат възможност да диагностицираме навреме болестите на сърцето“, посочва специалистът.

 

Д-р Самюел препоръчва високорисковите пациенти, които нямат каквито и да било симптоми на артериално заболяване, да провеждат редовни профилактични прегледи, за да се избегне опасността от сърдечен удар на по-късен етап. /БГНЕС/

Още от "Здраве"

Сокът от череши лекува безсъние

Сокът от череши лекува безсъние

По една чаша сок от череши сутрин и вечер може да помогне в борбата с безсънието, посочва ново изследване.

Нудъли от копринени буби влизат в менютата в Китай

Нудъли от копринени буби влизат в менютата в Китай

Компанията „Bits and Bites“, иска да създаде нов начин за здравословен и траен начин на хранене за милиарди хора като започне производство на нудъли от стрити на прах копринени буби.

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Сърцето ви е било разбито от скорошна раздяла? Най-добрият начин да се възстановите от негативните чувства е като повярвате, че правите нещо, с което помагате на себе си, смятат учени.