ЮНИ 24 Новини | ЗдравеОбнови

Поглъщащите се балони за отслабване показват положителен ефект

0 коментара0/5

Поглъщащите се интрагастрални балони за отслабване са по-безопасни и ефективни от тези, които се поставят чрез хирургическа интервенция, сочат нови проучвания.

Поглъщащите се балони за отслабване показват положителен ефект

Интрагастрална балонна система се използва от десетилетия за лечение на пациенти, борещи се със затлъстяването. Напомпани с вода, приспособленията потискат гласа и улесняват спазването на рестриктивен хранителен режим заради усещането на ситост. Досега обаче те бяха имплантирани в стомаха чрез скъпа оперативна намеса, която изискваше обща анестезия или седация.

Затова Роберта Иенца от Университета "Сапиенца" в Рим е решила да проведе серия от опити в търсене на алтернатива. В експеримента й са взели участие 42 пациенти - 29 жени и 13 мъже - с индекс на телесната маса (BMI) между 30 и 45, което ги поставя в категорията със силно наднормено тегло. Доброволците са погълнали балоните за отслабване преди те да бъдат напълнени с вода.

"Балонът е сгънат в малка капсула, като към него е прикачен катетър", разкрива Иенца метода си пред АФП. Чрез тръбичката докторът пълни балона, след което я отстранява от устата на пациента. Цялата процедура продължава едва няколко секунди.

За да се установи доколко този метод е ефективен, приспособленията са били оставени в стомаха на пациентите в продължение на 16 седмици, като през това време те са били подложени на нисковъглехидратна диета. Резултатите сочат, че след изваждането на балоните участниците в експеримента са загубили по средно 15 кг, което представлява 15 на 100 от излишното им тегло. Освен това са били отчетени значително по-малък брой странични ефекти. 

Още от "Здраве"

Болести според характера на хората

Болести според характера на хората

Физическото здраве зависи до голяма степен от душевното състояние и характера на човек, смятат психолозите.

Принц Филип е приет в болница

Принц Филип е приет в болница

96-годишният принц Филип е приет в болница за лечение на инфекция, свързана с вече диагностицирано заболяване. Херцогът на Единбург е в добро състояние и няма поводи за тревога за здравето му, съобщават още от BBC.

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина дава надежда за успешна борба с високия холестерол

Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.