МАЙ 25 Новини | ЗдравеОбнови

Поглъщащите се балони за отслабване показват положителен ефект

0 коментара0/5

Поглъщащите се интрагастрални балони за отслабване са по-безопасни и ефективни от тези, които се поставят чрез хирургическа интервенция, сочат нови проучвания.

Поглъщащите се балони за отслабване показват положителен ефект

Интрагастрална балонна система се използва от десетилетия за лечение на пациенти, борещи се със затлъстяването. Напомпани с вода, приспособленията потискат гласа и улесняват спазването на рестриктивен хранителен режим заради усещането на ситост. Досега обаче те бяха имплантирани в стомаха чрез скъпа оперативна намеса, която изискваше обща анестезия или седация.

Затова Роберта Иенца от Университета "Сапиенца" в Рим е решила да проведе серия от опити в търсене на алтернатива. В експеримента й са взели участие 42 пациенти - 29 жени и 13 мъже - с индекс на телесната маса (BMI) между 30 и 45, което ги поставя в категорията със силно наднормено тегло. Доброволците са погълнали балоните за отслабване преди те да бъдат напълнени с вода.

"Балонът е сгънат в малка капсула, като към него е прикачен катетър", разкрива Иенца метода си пред АФП. Чрез тръбичката докторът пълни балона, след което я отстранява от устата на пациента. Цялата процедура продължава едва няколко секунди.

За да се установи доколко този метод е ефективен, приспособленията са били оставени в стомаха на пациентите в продължение на 16 седмици, като през това време те са били подложени на нисковъглехидратна диета. Резултатите сочат, че след изваждането на балоните участниците в експеримента са загубили по средно 15 кг, което представлява 15 на 100 от излишното им тегло. Освен това са били отчетени значително по-малък брой странични ефекти. 

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.