АПР 27 Новини | ЗдравеОбнови

Орехите понижават холестерола

0 коментара0/5

Орехите предпазват от сърдечни заболявания, установиха американски учени.

Орехите понижават холестерола
Орехите понижават холестерола

Те открили значително подобрение на нивата на холестерола и гъвкавостта на кръвоносните съдове, което помага за гладкия приток на кръв, само четири часа след консумацията на обелени орехи или на орехово масло.

Изследването показва, че редовната консумация предпазва от сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план. "Само една шепа орехи значително намалява риска от сърдечно заболяване", заяви д-р Пени Крис-Етертън, професор по хранене в Пен Стейт Юнивърсити в Пенсилвания.

"Приемането на обелени орехи или на орехово масло четири пъти в седмицата със сигурност ще е от значителна полза", допълват изследователите. Проучването е първото, което установява кои части на ореха са полезни за здравето, казва д-р Крис-Етертън.

Учените давали на 15 участници с високи нива на холестерол четири вида храни - две шепи обелени орехи (85 грама), шест грама кожа на орех, 34 грама ядки с отстранени мазнини и три супени лъжици орехово масло (51 грама).

Те анализирали отговорите след 30 минути, един час, два часа, четири часа и шест часа. Учените установили, че еднократна консумация на орехово масло, което се среща и в обелените орехи, подобрява състоянието на кръвоносните съдове след четири часа.

Според изследователите орехите съдържат омега-3 мастни киселини, растителни стероли, за които е известно, че понижават холестерола, и витамин Е и това обяснява защитните им свойства. /БГНЕС /

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Орехите понижават холестерола".

Още от "Здраве"

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Ефектът на плацебото помага и при лекуване на разбито сърце

Сърцето ви е било разбито от скорошна раздяла? Най-добрият начин да се възстановите от негативните чувства е като повярвате, че правите нещо, с което помагате на себе си, смятат учени.

Затлъстяването е основа причина за по-кратък живот

Затлъстяването е основа причина за по-кратък живот

Оказва се, че затлъстяването е по-голям рисков фактор от пушенето и високото кръвно налягане.

Хапчетата против забременяване влошават женското здраве

Хапчетата против забременяване влошават женското здраве

Едно от най-разпространените средства за контрацепция – противозачатъчните хапчета, имат негативен ефект върху общото здраве на жените.