ФЕВ 26 Новини | ЗдравеОбнови

Обнадеждаващи нови клинични изследвания на ваксина срещу малария

0 коментара0/5

Две нови клинични изследвания потвърждават възможната ефикасност на експериментална ваксина против малария, изработена на базата на активна форма на отговорния за болестта паразит.

Обнадеждаващи нови клинични изследвания на ваксина срещу малария

Изследванията - в Мали върху 88 души и в Германия върху 35 доброволци, са дали „окуражителни“ резултати със „значителна“ степен на защита, съобщава американската лаборатория „ Sanaria“, която разработва ваксината PfSPZ.

Маларията се причинява от паразита Plasmodium falciparum, който е смъртоносен.

Резултатите от изследванията са публикувани в авторитетното медицинско издание „Лансет“. При тях се инжектира на доброволци в добро здраве директно в кръвта Plasmodium falciparum във ранна фаза на развитието и се обезсилва допълнително чрез облъчване. Шест месеца след първите инжекции 93% от групата на хората, на които е приложено плацебо, са се заразили поне веднъж, но при ваксинираните този процент е бил 66%. Според генералния директор и основател на лабораторията „ Sanaria“ това е най-високото ниво на защита, постигано досега за ваксина срещу малария. Лабораторията вече веднъж е провела подобно изследване през 2013 върху 57 доброволци, но то не е било приложено върху естествено изложени на малария хора, добави той.

Второто клинично изследване е проведено в сътрудничество с Института за тропически болести в Тюбинген, Германия. Резултатите от него са публикувани в списание „Нейчър“. При него е използван Plasmodium falciparum в ранна фаза на развитието заедно с медикамент срещу малария – хлороквин. На участниците са приложени три инжекции и след това са били доброволно заразени с Plasmodium falciparum, за да се тества имунния отговор на организма. Девет души, които са получили най-висока доза ваксина с четири седмици интервал между всяка инжекция, са се оказали предпазени от заболяване в продължение на най-малко 10 седмици след последното прилагане на ваксината. 

Още от "Здраве"

12 000 лекари от Европа планират да напуснат Великобритания заради Брекзита

12 000 лекари от Европа планират да напуснат Великобритания заради Брекзита

Около 12 000 лекари, които са се дипломирали в страните от еврозоната, може да напуснат Великобритания заради по-ниската социална сигурност, която произтича от Брекзита.

Успехът ни в спазването на диети рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи

Успехът ни в спазването на диети рефлектира върху поведението ни в социалните мрежи

Учени откриха пряката връзка между поведението на човек в социалните мрежи и успеваемостта на диетите, които спазва.

Витамин Б3 в борба с глаукомата

Витамин Б3 в борба с глаукомата

Ако към водата, която се пие се прибави витамин В3 може да се подобри зрението и да се предотврати появата на глаукома, твърдят учените.