МАР 30 Новини | ЗдравеОбнови

Обнадеждаващи нови клинични изследвания на ваксина срещу малария

0 коментара0/5

Две нови клинични изследвания потвърждават възможната ефикасност на експериментална ваксина против малария, изработена на базата на активна форма на отговорния за болестта паразит.

Обнадеждаващи нови клинични изследвания на ваксина срещу малария

Изследванията - в Мали върху 88 души и в Германия върху 35 доброволци, са дали „окуражителни“ резултати със „значителна“ степен на защита, съобщава американската лаборатория „ Sanaria“, която разработва ваксината PfSPZ.

Маларията се причинява от паразита Plasmodium falciparum, който е смъртоносен.

Резултатите от изследванията са публикувани в авторитетното медицинско издание „Лансет“. При тях се инжектира на доброволци в добро здраве директно в кръвта Plasmodium falciparum във ранна фаза на развитието и се обезсилва допълнително чрез облъчване. Шест месеца след първите инжекции 93% от групата на хората, на които е приложено плацебо, са се заразили поне веднъж, но при ваксинираните този процент е бил 66%. Според генералния директор и основател на лабораторията „ Sanaria“ това е най-високото ниво на защита, постигано досега за ваксина срещу малария. Лабораторията вече веднъж е провела подобно изследване през 2013 върху 57 доброволци, но то не е било приложено върху естествено изложени на малария хора, добави той.

Второто клинично изследване е проведено в сътрудничество с Института за тропически болести в Тюбинген, Германия. Резултатите от него са публикувани в списание „Нейчър“. При него е използван Plasmodium falciparum в ранна фаза на развитието заедно с медикамент срещу малария – хлороквин. На участниците са приложени три инжекции и след това са били доброволно заразени с Plasmodium falciparum, за да се тества имунния отговор на организма. Девет души, които са получили най-висока доза ваксина с четири седмици интервал между всяка инжекция, са се оказали предпазени от заболяване в продължение на най-малко 10 седмици след последното прилагане на ваксината. 

Още от "Здраве"

Дозираният алкохол помага на сърцето

Дозираният алкохол помага на сърцето

Неотдавнашно изследване в което са участвали 1,9 млн. здрави възрастни британци показва, че една бира или чаша червено вино на ден може да бъде превантивна мярка срещу сърдечносъдовите заболявания.

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Защо е вредно да прекалявате със солта?

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Учени създадоха формулата на добрия нощен сън

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.