МАЙ 28 Новини | ЗдравеОбнови

Обнадеждаващи нови клинични изследвания на ваксина срещу малария

0 коментара0/5

Две нови клинични изследвания потвърждават възможната ефикасност на експериментална ваксина против малария, изработена на базата на активна форма на отговорния за болестта паразит.

Обнадеждаващи нови клинични изследвания на ваксина срещу малария

Изследванията - в Мали върху 88 души и в Германия върху 35 доброволци, са дали „окуражителни“ резултати със „значителна“ степен на защита, съобщава американската лаборатория „ Sanaria“, която разработва ваксината PfSPZ.

Маларията се причинява от паразита Plasmodium falciparum, който е смъртоносен.

Резултатите от изследванията са публикувани в авторитетното медицинско издание „Лансет“. При тях се инжектира на доброволци в добро здраве директно в кръвта Plasmodium falciparum във ранна фаза на развитието и се обезсилва допълнително чрез облъчване. Шест месеца след първите инжекции 93% от групата на хората, на които е приложено плацебо, са се заразили поне веднъж, но при ваксинираните този процент е бил 66%. Според генералния директор и основател на лабораторията „ Sanaria“ това е най-високото ниво на защита, постигано досега за ваксина срещу малария. Лабораторията вече веднъж е провела подобно изследване през 2013 върху 57 доброволци, но то не е било приложено върху естествено изложени на малария хора, добави той.

Второто клинично изследване е проведено в сътрудничество с Института за тропически болести в Тюбинген, Германия. Резултатите от него са публикувани в списание „Нейчър“. При него е използван Plasmodium falciparum в ранна фаза на развитието заедно с медикамент срещу малария – хлороквин. На участниците са приложени три инжекции и след това са били доброволно заразени с Plasmodium falciparum, за да се тества имунния отговор на организма. Девет души, които са получили най-висока доза ваксина с четири седмици интервал между всяка инжекция, са се оказали предпазени от заболяване в продължение на най-малко 10 седмици след последното прилагане на ваксината. 

Още от "Здраве"

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Фитнес тракерите отчитат правилно пулса ни, но не и изгорените калории

Повечето от фитнес тракерите са достатъчни надеждни що се отнася да определяне сърдечната честота, но са практически безполезни за отчитането на енергията, изразходвана при физическа активност.

Леките цигари са особено опасни за здравето

Леките цигари са особено опасни за здравето

Така наречените леки цигари („лайт“) са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените.

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италия въвежда задължителна ваксинация за децата

Италианското правителство прие наредба, с която се въвежда задължителна ваксинация за деца срещу инфекциозни заболявания, съобщиха местните медии.